Nejdelší zápas roku: Tiebreaková loterie nevyšla, Kvitová titul ve Wu-chanu neobhájí

- Filip Lefenda

Turnaj v čínském Wu-chanu skončil pro Petru Kvitovou, jeho loňskou vítězku, už v prvním kole. Česká hráčka se poosmé v kariéře utkala s domácí Šuaj Pcheng, přičemž se zkušenou Asiatkou padla vůbec poprvé! Maratonský duel, který byl při délce trvání 3 hodin a 34 minut vůbec nejdelším letošním zápasem na okruhu WTA, nabídl hned tři zkrácené hry. Kvitová jej prohrála 6:7(7), 7:6(5), 6:7(3).

Loňská šampionka vstoupila do utkání lépe, když se v páté hře ujala podání soupeřky a vedla 3:2. Brejk ale nepotvrdila, a tak se úvodní dějství bez dalších registrovaných brejkbolů vyvinul až ve zkrácenou hru. V té měla Češka za stavu 6:3 hned tři setboly, jenže je nevyužila, a tak posléze pykala. Pcheng vyhrála tiebreak 9:7 a měla k postupu do další fáze turnaje o poznání blíže.

To druhý set měl opačný průběh. Na příjmu poprvé bodovala Číňanka, která vedla už 4:2. Kvitová ale třemi hrami v řadě vývoj otočila na 5:4, o pár minut později pak musel rozhodnout tiebreak číslo 2. I v něm platilo, že světová čtrnáctka promarnila tři příležitosti na ukončení sady, tu čtvrtou za stavu 6:5 si už ale vzít nenechala. Ve Wu-chanu bylo srovnáno.

Rozhodující set přinesl divoký průběh. Kvitová byla dvakrát o brejk napřed, Pcheng si ale Češku příliš odskočit nenechala, naopak šla později sama do trháku. V sedmé hře nejprve zapodávala na 4:3, následně se na returnu přiblížila vítězství na rozdíl jediného gemu. Petra reagovala rebrejkem, za stavu 4:5 si pak dvojnásobná wimbledonská vítězka vyžádala přestávku na ošetření.

Po pauze Kvitová srovnala, o dvě hry později pak odvrátila první mečbol a dotáhla sadu do třetího, tentokrát již posledního tiebreaku. V něm se lámal pomyslný chléb těsně před změnou stran, Pcheng šla totiž do náskoku dvou míčů. Ten si po zbytek zápasu uhájila a mohla na osmý pokus slavit premiérový skalp Petry Kvitové.

Duel, který trval 3 hodiny a 34 minut, se stal na okruhu WTA v letošní sezóně vůbec tím nejdelším. Doteď jím byla bitva z mexicého Acapulka mezi Mladenovicovou a Watsonovou, která našla rozuzlení o dvě minuty dříve.