Češi v akci: Kvitová končí v Birminghamu, Veselý v Londýně

- Jan Vojkůvka

Počasí, jehož rozmary hodně natahují program travnatých podniků v Anglii, by i dnes mělo trápit organizátory turnajů v Londýně a Birminghamu, kde na své zápasy druhých kol čeká hned několik českých zástupců.

Veselý se statečně pral s Raoničem, po boji nakonec v Londýně končí

V londýnském Queen's se jako šťastný poražený dostal do hlavní soutěže i Jiří Veselý, jehož v prvním kole nedokázal zastavit Francouz Chardy a český mladík si tak vybojoval možnost zahrát si o čtvrtfinále proti třetímu nasazenému Kanaďanovi Raoničovi. S devátým hráčem světa sehrál rodák z Příbrami velmi vyrovnaný duel, v rozhodujících momentech však Raonič prokázal své zkušenosti. Kanaďan rozhodl o svém vítězství v dramatickém tiebreaku, který vyhrál 8:6. Jiří Veselý však třetímu nasazenému hráči statečně vzdoroval a rozhodně se nemá za co stydět!

Kvitová nestačila na Ostapenkovou, v Birminghamu končí

Petra Kvitová vstoupila do travnaté sezony povedený výkon v zápase s krajankou Lucií Šafářovou. V dnešním osmifinále česká tenistka se utkala s Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska. Nevyzpytatelná soupeřka dokázala českou jedničku v této sezoně porazit v katarském Dauhá ve třech setech, ale v Birminghamu tomu mělo být jinak, neboť tráva je nejoblíbenější povrch rodačky z Fulneku. 

První sada tohoto osmifinálového duelu však připadla na konto Ostapenkové, která dokázala svou soupeřku brejknout v důležité deváté hře a první set následně uzavřela při vlastním podání. Ve druhém setu se mince otočila, z vítězství 6:4 se mohla radovat česká tenisová jednička. V rozhodujícím, třetím setu se však Kvitové nedařilo, celkem třikrát ztratila své podání, s čímž se na výhru může pomýšlet velmi těžko. Mladá tenistka z Lotyšska ve čtvrtfinále narazí na Američanku Madison Keysovou.

O poznání složitější by měla mít svou úlohu Barbora Strýcová, jíž čeká domácí Heather Watsonová. Ve vzájemných zápasech sice dokázala Bára doposud dvakrát ze tří pokusů zvítězit, ale čtyřiadvacetiletá Britka by měla klást tuhý odpor.

Bouzková po titulu pokračuje ve skvělých výkonech

Před pár dny vybojovala svůj čtvrtý letošní titul a okamžitě se přesunula na pětadvacítku do Německa. Marie Bouzková i nadále pokračuje v předvádění výtečných výkonů a v německém Braunschweigu bojuje o další cenné body do žebříčku. V prvním kole, které bylo ve středu za stavu 0:1 přerušeno, nedala prakticky žádnou šanci Belgičance Benoitové, kterou porazila hladce 6:1, 6:2 a připisuje si na konto další vítězství na okruhu.

Necelé dvě hodiny po vítězství v prvním kole šla Bouzková na kurt znovu, tentokrát proti české tenistce stála Rumunka Negreanuová. První sada dospěla až do tiebreaku, ve kterém prokázala teprve sedmnáctiletá Bouzková chladnější nervy a udělala důležitý krok k postupu. Osmé nasazené hráčce turnaje příliš "nechodil" první servis, i tak však dokázala ovládnout druhý set 6:4 a zajistila si postup do čtvrtfinále!

Poljak končí ve Varšavě

David Poljak dokráčet v polské Varšavě až do čtvrtfinále, avšak v něm nestačil na Itala Antonia Massaru. Dvacetiletý český tenista vstoupil do čtvrtfinálového duelu velmi dobře a po dobrém výkonu ovládl první sadu 6:3. Posléze se však karta otočila, navrch měl stejně starý Massara, kterému se podařil průběh utkání otočit.

ATP/WTA

AEGON CHAMPIONSHIPS QUEEN'S (muži, 1 802 945 eur, tráva, 2. kolo)

JIŘÍ VESELÝ (68.) (LL) - Milos Raonič (CAN, 9.) 5:7, 6:7 (6)

AEGON CLASSIC BIRMINGHAM (ženy, 846 000 USD, tráva, 2. kolo)

PETRA KVITOVÁ (5.) - Jelena Ostapenková (LAT, 38.) - 4:6, 6:4, 3:6

BARBORA STRÝCOVÁ (30.) - Heather Watsonová (GBR, 55.) odloženo na zítra kvůli dešti.

Osmifinále čtyřhry

Irina-Camelia Beguová, Raluca Olaruová (obě ROU) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ, BARBORA STRÝCOVÁ 6:2, 0:6, 8:10

MALLORCA OPEN (ženy, 250 000 USD, tráva, čtvrtfinále čtyřhry)

Demi Schuursová (NED), RENATA VORÁČOVÁ - Xenia Knollová (SUI), Danka Koviničová (MNE) 6:4, 6:4

CHALLENGERY

POPRAD-TATRY CHALLENGER (muži, 42 500 € + H, antuka, 1. kolo)

Kompletní zpravodajství z popradského turnaje můžete sledovat ZDE

ITF/FUTURES

Kompletní zpravodajství z přerovského turnaje můžete sledovat ZDE

NATURTEX WOMENS OPEN, Szeged (antuka, ženy, 50 000 USD, čtvrtfinále)

JESIKA MALEČKOVÁ (6) (201.) - Reka-Luca Janiová (HUN, 238.) 6:4, 6:7(1), 2:6

BRAUNSCHWEIG WOMEN'S OPEN 2016, Braunschweig (ženy, 25 000 USD, antuka, 1. kolo)

MARIE BOUZKOVÁ (284.) – Marie Benoitová (BEL, 292.) 6:1, 6:2

2. kolo dvouhry

MARIE BOUZKOVÁ (284.) - Daiana Negreanuová (ROU, 521.) 7:6 (4), 6:4

BGZ BNP Paribas, Varšava (antuka, muži, $10,000, čtvrtfinále)

DAVID POLJAK (960.) – Antonio Massara (ITA, 525.) 6:3, 2:6, 3:6

Infond Open, Maribor (antuka, ženy, 10 000 USD, 2. kolo)

GABRIELA HORÁČKOVÁ (1048.) – Francesca Stephensonová (GBR, 729.) 6:3, 2:0 skreč S.