Stíhací jízda ze čtvrté stovky. Asi karma, smála se po vítězném návratu Bencicová

- Filip Lefenda

Talentovaná Belinda Bencicová je zpět! Švýcarka se slovenskými kořeny absolvovala minulý týden v ruském Petrohradu první turnaj po pětiměsíční pauze zaviněné zraněným zápěstím a lepší comeback si snad nemohla ani přát. Turnaj série ITF s dotací 100 tisíc amerických dolarů ovládla někdejší světová sedmička se ztrátou jediného setu.

Dvacetiletá Švýcarka musela bolavé levé zápěstí podrobit chirurgickému zákroku, nyní už je však připravena šplhat se žebříčkem zpět na výsluní. Ve druhém největším ruském městě postupně zdolala domácí Gasanovovou s Ďjačenkovovou, ve čtvrtfinále si vyšlápla i na levorukou Belgičanku Bonaventurovou. Po hladkých zápasech přišlo semifinále proti Ukrajince Kalininové, která jako jediná Bencicovou donutila jít do třetího setu, ten ale favoritka ovládla suverénně 6:1, stejně jako ten úvodní.

Ve finále pak Švýcarka přehrála další Ukrajinku Jastremskou. Loňskou finalistku wimbledonské juniorky porazila 6:2, 6:3 a posunula se v žebříčku do druhé stovky na aktuální 197. pozici. Po sérii zdravotních trablí, které ji v posledních dvou sezónách provázejí, přitom spadla až na 312. místo světového pořadí WTA.

„Toto vítězství pro mě znamená opravdu mnoho,“ zářila po sobotním finále štěstím dívka, která je bývalou juniorskou jedničkou a mistryní světa. „Po celou dobu, co jsem byla doma, jsem přemýšlela nad tím, zda budu ještě schopna hrát tak dobře jako před zraněním,“ přiznala obavy tenistka, která na elitním okruhu WTA vybojovala dva tituly ve dvouhře a stejný počet přidala do sbírky také v deblu.

„Finále bylo velice obtížné, byla jsem hrozně nervózní,“ pokračovala v hodnocení pro web WTA čerstvá turnajová vítězka. „Zřejmě to bylo dáno tím, že jsem už dlouho žádné finále nehrála. Myslím ale, že jsem byla soustředěná a věděla jsem, co udělat, abych uspěla,“ zamýšlela se nad klíčovým utkáním Bencicová.

Týden v Rusku si mladá Švýcarka užila. „Miluji Petrohrad, je to úžasné město. Potkala jsem se zde se skvělými hráčkami, znám zdejší prostředí a organizaci. Cítila jsem se zde velmi vítaná,“ pochvalovala si hráčka, která po boku Slovenky Hončové došla i do finále čtyřhry.

„Tento turnaj byl výborným prvním krokem na cestě k návratu,“ pokračovala ještě na adresu místa, kde se v loňském roce poprvé prodrala do elitní světové desítky. „Asi v městě panuje dobrá karma,“ usmívala se. „Vždy se sem ráda vracím a doufám, že se sem podívám i v únoru,“ zakončila Bencicová povídání s odhodláním probojovat se i na příští petrohradský turnaj, tentokrát kategorie WTA.