Aféru s kolou hodil za hlavu. Titul je nejlepší odpověď, říká Jebavý

- David Schlegel

Snová sezóně Romana Jebavého pokračuje! Aktuálně nejlepší český deblista ovládl společně s Nizozemcem Middelkoopem turnaj v Petrohradu a slaví druhý titul na okruhu ATP v kariéře. Český reprezentant se v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět rozpovídal nejenom o výkonech na turnaji v Rusku, ale také o nedávné aféře z barážového utkání Davis Cupu v nizozemském Haagu, kde byl osočen, že konzumoval alkohol na lavičce. „Byl jsem z toho hodně rozhozený. Alespoň jsem si zažil, co jsou novináři schopni udělat," ohlíží se Jebavý.

Romane, obrovská gratulace k titulu! Co pro vás znamená?
Děkuji. Titul pro mě znamená opravdu hodně. Je to jeden z mých největších úspěchů kariéry, možná ten největší...

Je to už váš druhý titul na turnaji ATP v letošní sezóně. Do letoška jste přitom na turnaji ATP nevyhrál v deblu ani jeden zápas. Co se přihodilo, že jste v sedmadvaceti letech vylétl takhle nahoru?
Kdyby mi někdo řekl na začátku letošního roku, že tato sezóna bude probíhat takto, moc bych mu nevěřil. Začal jsem více makat a poznal, co potřebuji. Do toho přišlo pár větších turnajů a větších výher. Zjistil jsem, že můžu hrát úplně s každým. Hodně mi pomáhá také Jirka Veselý, který mi od začátku věřil. I když jsem byl na žebříčku níže, i tak se mnou hrál větší turnaje, za což bych mu chtěl poděkovat. V polovině sezóny jsem začal trénovat s Lukášem Dlouhým, který mi rovněž pomohl a ukázal nové věci. Vše si do sebe dobře sedlo. Jsem za to nesmírně rád. Musím stále pracovat a zlepšovat se.

V Istanbulu jste vyhrál na antuce, v Petrohradu jste vyhrál na tvrdém povrchu. Kde se momentálně cítíte jistější?
Myslel jsem, že se cítím nejlépe na antuce, ale tenhle týden jsem překvapil sám sebe. Zvládli jsme bleskový přechod z antuky na tvrdý povrch a turnaj jsme na něm odehráli velmi dobře. Myslím si, že když se cítím dobře, dokáži hrát slušně na každém povrchu.

Čtyřhru jste hrál s Matwe Middelkoopem a to i přesto, že na turnaji hrál i váš obvyklý parťák do debla Jiří Veselý. Ten hrál v deblu s Němcem Struffem a po porážce v prvním kole se odhlásil ze dvouhry. Proč jste se na turnaj do čtyřhry nepřihlásili spolu?
Jirka nastoupil do čtyřhry, ale bylo mu špatně a zdravotní stav mu poté nedovolil nastoupit do dvouhry. S Matwem jsme hráli už v Gstaadu, kde jsme došli do semifinále. Na druhý pokus jsme turnaj celý vyhráli, což je super. Pro Jirku je priorita dvouhra a čtyřhra ho může někdy pořádně unavit. S Jirkou budeme hrát ještě hodně turnajů, ale v nejbližší době možná tolik ne, aby se mohl soustředit na singla. Jsme velcí kamarádi. Hodně mi pomohl a jsem mu za to vděčný. Uvidíme, jak to půjde dál. Určitě se spolu ještě na pár turnajích ukážeme.

S Nizozemcem jste se střetli minulý týden v Davis Cupu na antuce. Jak moc vás mrzí porážka ve čtyřhře? Kdybyste s Adamem Pavláskem vyhráli, Češi by se udrželi ve Světové skupině. Udělal byste s odstupem něco jinak?
Porážka mě mrzí strašně moc. Na Davis Cupu byla výborná parta a všichni jsme makali. Pro výhru jsme udělali úplně vše, ale bohužel to nevyšlo. To je sport. S Adamem jsme odehráli dle mého názoru dobrý zápas. Nevěděl jsem, co od toho čekat, protože to byla má premiéra v Davis Cupu. Mrzelo mě, že jsem nepodal tak dobrý výkon. I tak si myslím, že jsme odehráli s Adamem solidní zápas a byla to dobrá zkušenost do dalších zápasů. Týmové soutěže mám moc rád a Davis Cup pro mě znamená opravdu hodně.

Přestože jste s Middelkoopem hráli na antuce, přesunuli jste se prakticky bez tréninku na tvrdý povrch a vyhráli jste turnaj ATP. Přechody z povrchu na povrch vám problémy nedělají?
Ano, bylo to docela složité. V pondělí ve čtyři ráno jsme letěli do Petrohradu. Odpoledne jsme si šli zahrát, abychom si vyzkoušeli povrch. V úterý jsme už hráli zápas, který jsme naštěstí zvládli. Tohle k tenisu prostě patří.

V prvním kole jste porazili dvojici Dutra-Silva, Lorenzi 6:3, 6:2 za necelou hodinu. Zlobili soupeři něčím?
Do zápasu jsme vstoupili skvěle a ve stejném duchu jsme ho i celý odehráli. Vyhráli jsme pár důležitých shod a podle toho se utvořil i ten konečný výsledek. Rozhodně to ale nebyl jednoduchý zápas.

 

Match point??????

Příspěvek sdílený Roman Jebavy (@romanjebavy),Zář 24, 2017 v 9:43 PDT

Ve čtvrtfinále vás čekala dvojice Inglot, Nestor - 6:7(10), 7:5, 10:4. To byla pořádná bitva. V prvním setu jste vedli 5:2 a měli celkem čtyři setboly. Přesto vás prohra v první sadě nezlomila...
To byl hodně zajímavý zápas. V prvním setu jsme byli lepší a měli jsme ho dotáhnout do vítězného konce. Bohužel se to nepovedlo. Promarnili jsme čtyři setboly a ve druhém setu to bylo ještě horší, ale bojovali jsme. Šance přišla a hned jsme ji využili. Supertiebreak jsme poté zahráli famózně.

Ve druhé sadě jste za stavu 3:4 odvraceli tři brejkboly. Jak jste ty klíčové momenty zvládli?Naštěstí jsme to nějak zmákli. Už si to ale příliš nepamatuji. V supertiebreaku jsme si neprohráli ani jednou servis a z returnu zahráli hned tři winnery. Takhle dobře odehraných superitebreaků pamatuji opravdu málo.

Jak se vám hrálo proti legendě světového deblu Kanaďanu Danielu Nestorovi? Byl první na světě, vyhrál všechny čtyři grandslamy, zvítězil na neuvěřitelných 85 turnajích ATP. Nyní je 43. na světě, je mu už 45. let...
Musím říct, že ho obdivuji. Je neskutečné, co dokáže zahrát v 45 letech. Mysleli jsme si, že bude pomalejší, ale hrál výborně. Hrát rozhodně lépe než Inglot. Jsem velmi rád, že si můžu připsat skalp takového hráče, který toho má hodně za sebou.

V semifinále jste hladce udolali druhý nasazený pár Monroea se Smithem 6:4, 6:1, když jste ani jednou nepřišli o podání... Jak jste ten zápas viděl?
V semifinále jsme zahráli neskutečně. Soupeřům jsme nedali šanci. Jeden z nejlépe odehraných zápasů v této sezóně.

O servis jste nepřišli ani ve finále proti duu Peralta, Zeballos, který jste vyhráli dvakrát 6:4. Hlavně ve druhém setu jste soupeře k ničemu nepustili. Co bylo klíčem k úspěchu?
Myslím si, že oba výborně returnujeme, tudíž dostáváme soupeře pod tlak a na při vlastním podání si pomáháme na síti. Je tam určitá chemie, která funguje. Doufám, že to bude pokračovat. Semifinálový výsledek proti páru Peralta, Zeballos je super, neboť již vyhráli několik ATP turnajů.

 

Highlights ATP St Petersburg Open final 2017 Peralta/Zeballos vs Jebavy/Middelkoop

Příspěvek sdílený Matwe Middelkoop (@mside83),Zář 24, 2017 v 11:02 PDT

Velkým tématem českých fanoušků bylo během Davis Cupu testování koly se solí. Zasmál jste se té pseudoaféře, nebo vás to spíš rozzlobilo?
Přiznám se, že jsem z toho byl ze začátku dost rozhozený, ale alespoň jsem si zažil, co jsou novináři schopni udělat z toho, že se napijete koly. Vyjadřovat se k tomu nechci. V Holandsku jsem celý týden makal, co to šlo a snažil se udělal maximum pro to, abychom se udrželi. Bohužel to nevyšlo. Myslím si, že nejlepší odpověď jsem dal tímto turnajem. Bylo to obtížné, neboť jsme v pondělí absolvovali náročnou cestu a hned v úterý hráli. To by v jiném než střízlivém stavu absolvovat nešlo. Přijde mi až neuvěřitelné, co z toho vzniklo.

Teď vás čeká přesun do Číny. Opět budete nastupovat se svým nizozemským spoluhráčem. V prvním kole vás čekají v Šen-čenu Sa se Selou. Jaké máte na turnaji ambice a nebojíte se toho dlouhého přeletu?
Ambice máme samozřejmě co nejvyšší. Zpozdilo se nám však letadlo o pět hodin, a tak nestíháme další spoj. Doufám, že to nějak zvládneme a dorazíme do Šen-čenu co nejdříve a připravíme se na sto procent. Strávíme ale opět celý den na cestě, nicméně to je zkrátka tenisový život a člověk tomu nesmí propadnout. 

Cesta turnajem páru Jebavý, Middelkoop
První kolo – Dutra Silva, Lorenzi (BRA/ITA)  6:3, 6:2
Čtvrtfinále – Inglot, Nestor [3] (GBR/CAN) 6:7 (10), 7:5, 10:4
Semifinále – Monroe, Smith [2] (USA/AUS) 6:4, 6:1
Finále – Peralta, Zeballos [1] (CHI/ARG) 4:6, 4:6