Konečně bude Rafa škodit druhé straně. Jak se z rivalů stali spoluhráči?

- David Soumar

Nominace na druhý den Laver Cupu přinesla skutečnou tenisovou lahůdku. Do večerního debla naskočí bok po boku Roger Federer s Rafaelem Nadalem. V unikátní složení dua doufali i samotní hráči. Dvojici aktuálně nejlepších singlistů se postaví Jack Sock se Samem Querreym. Jak si na sebe Federer s Nadalem zvyknou? „O Rafu strach nemám. A já vedle něj? Asi se v tom časem také naučím chodit. Najdem si ten správný rytmus,“ říká Federer.

Čtyřhru Roger Federer nehrál na okruhu od března roku 2015. Debl na Laver Cupu tak vnímá i jako novou výzvu. „Bude těžké si na to zas zvyknout,“ začal odpovídat na otázku Tenisového světa. „Čtyřhra je mnohem víc o servisu, returnu a volejích. V pátek se potvrdilo, že se v ní za jakéholiv stavu může stát cokoliv,“ pokračoval Federer. 

„Každopádně to bude hodně intenzivní zážitek. O Rafu nemám strach, abych řekl pravdu,“ usmívala se švýcarská hvězda. „A já vedle něj? Asi se v tom časem také naučím chodit. Najdem si ten správný společný rytmus. Budu se snažit moc nepřemýšlet nad tím, že to není dvouhra. Nebo naopak můžu zkušenosti ze dvouhry využít,“ zamýšlel se Švýcar.

„Bude to ale určitě zajímavý pocit být po té době zase ve čtyřhře. Začínat výměny na síti, když proti vám soupeř podává, to bude zvláštní pocit. Tam normálně výměny nezačínám, musím se tam nějak propracovat. Snažil jsem se i v tréninku si na to zvyknout. Bude to strhující,“ předpovídá Federer. 

Čekání je u konce. O2 arena se dočká snové čtyřhry

Rivalita Federa s Nadalem je v tenise tak unikátní, že sami tenisté toužili po tom, aby mohli ve čtyřhře nastoupit vedle sebe…

Sedmatřicet vzájemných bitev, strhujících podívaných a bojů o každý míček. Poslední čtyři duely sice patřily Švýcarovi, celkově je však stále úspěšnější Nadal. Svého soka přehrál celkem třiadvacetkrát. „Hrál jsem proti Rafovi tolikrát. Strašně rád bych viděl, jak jeho topspin působí škodu na druhé straně,“ smál se Federer ještě před startem Laver Cupu.

Fanoušci jen tiše doufali a vyčkávali…

„Jsem si jistý, že publikum by z toho šílelo, takže jen kvůli tomu by bylo skvělé, kdyby nás Björn vybral,“ otáčel se Federer s úsměvem k Borgovi na tiskové konferenci na Staroměstském náměstí. A přidával se Nadal: „Už před lety jsme mluvili o tom, že bychom si na některém turnaji zahráli spolu. Snad nás kapitán nechá hrát.“

Pod tlakem tenisového publika a obou hráčů už v podstatě kapitán Björn Borg neměl na výběr. Tuhle deblovou kombinaci prostě musel během víkendu nasadit. Otázkou tak jen zůstávalo kdy. Odpověď přišla už v sobotu dopoledne, kdy byla odhalena nominace na druhý hrací den.

„Večer to bude muset táhnout Rafa, který už má trénink ze včerejška,“ usmíval se Federer po výhře v singlu nad Querreym.