Šarapovová se odvolala k Mezinárodní sportovní arbitráži do Lausanne

- Jan Vojkůvka

Jak řekla, tak také udělala. Maria Šarapovová dostála svým slovům a odvolala se k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne, od níž požaduje přezkoumání udělení dvouletého trestu od ITF za užití meldonia.

S dvouletou suspendací se ruská tenistka nehodlá smířit a celý případ žene až do švýcarského Lausanne, odkud doufá, že přijde dobrá zpráva a její trest bude snížen, případně zcela zrušen. Údajným důvodem k těmto krokům je, kromě neshledání žádného úmyslu k podvádění, její přiznání se k užití meldonia s tím, že ho užívala dlouhodobě a neměla tušení o zařazení na listinu zakázaných látek.

ITF minulý týden při rozhodování o trestu pro Šarapovovou zhodnotila všechna pro a proti a nakonec se rozhodla k udělení dvouletého trestu, který začal platit zpětně od začátku roku. Od začátku letošního roku je zároveň meldonium na listině zakázaných látek.

Šarapovová přiznala, že meldonium užívala před zápasy ze zdravotních důvodů, přičemž tento lotyšský lék má zvyšovat odolnost a vytrvalost sportovců, a i proto se dostal na černou listinu.

„Maria se těší na slyšení Mezinárodní sportovní arbitráže a doufá, že bude moci znovu hrát,“ uvedl její právník John Haggerty. „Tribunál ITF dospěl k závěru, že neměla žádný úmysl dělat něco špatného a ona si myslí, že dvouletá suspendace je nespravedlivě tvrdá,“ dodal.

Zda jsou naděje Marie Šarapovová reálné či ke zrušení nedojde je momentálně ve hvězdách a rozhodnutí by mělo padnout v červenci, nejpozději pak 18. července. Arbitráž v Lausanne se ale s konkrétním termínem slyšení prozatím nevyjádřila.

Ve hře bylo také odvolání antidopingové agentury WADA, která mohla požadovat i přísnější trest pro ruskou tenistku. Dle vyjádření z oficiálních míst však WADA odvolání do Lausanne posílat nebude a to ani ve prospěch Šarapovové. Dvouletý trest je dle této agentury dostačujícím. Otázkou však je, zda by WADA nepodala následně odvolání, pokud by Šarapovová ve Švýcarsku uspěla.

Ohledně meldonia se toho v posledních týdnech a měsících hovoří mnoho a jsou známé i případy, kdy za užití této látky k žádnému trestu nedošlo. I na to se Šarapovová odvolává. Její přístup chápe i švýcarský tenista Roger Federer, který sice nemá nic proti tomu, že se Ruska brání, ale zároveň je pro nulovou toleranci.

O výsledcích odvolání Šarapovové a dalším vývoji této kauzi vás budeme informovat.