Žádná exhibice, říkají čísla. V O2 areně se hraje naplno

- Jakub Slunečko

Před startem Laver Cupu se mnozí obávali, že v Praze proběhne jenom další tenisová exhibice. První zápasy ale ukázaly pravý opak. Nasazení, hecování, emoce a zklamání, to všechno připomíná grandslamovou atmosféru. Stejně jako čísla a statistické údaje.

214 kilometrů za hodinu. Podání rychlosti závodního auta vyslal Marin Čilič na svého mladičkého soupeře Francese Tiafoeho hned v prvním zápase Laver Cupu. Ke svému maximu (235 km/h) se přiblížil celkem znatelně.

I když se v pátek hrály „jenom“ zápasy za jeden bod, Čilič nebo servisman Isner dávali do úderů takovou razanci jako při nejvypjatějších grandslamových kláních. Isner nasázel jen během prvního setu proti Thiemovi šestnáct es s celkovou úspěšností 80% na prvním podání.

„To se občas nedá vybrat, nikdo na světě by to v tu chvíli nedokázal,“ posteskl si Thiem po zápase. Sám ale nebyl pozadu a Isnerovi poslal v jednu chvíli na druhou stranu eso o rychlosti 213 kilometrů v hodině.

Thiem pak společně si Isnerem předvedli asi nejhezčí výměnu odpoledního programu, během které zahráli míček celkem dvaadvacetkrát. A O2 aréna byla ve varu.

 

Stejně jako oba boxy s fandícími spoluhráči. Běžně arogantně vyhlížející Nick Kyrgios tleskal, křičel, smál se a dokonce se plazil po zemi radostí. Na druhé straně Roger Federer podporoval spoluhráče potleskem ve stoje, jeho parťák Rafael Nadal šel dokonce v jednu chvíli radit Dominicu Thiemovi na kurt.

„Tohle bylo od Rafy neuvěřitelně milé, něco takového prostě nezažíváme,“ přiznal pak po vítězném zápase Thiem, že z Nadalovy podpory byl možná až v příjemných rozpacích.

Motivace předvést se před svými idoly i sedmnácti tisíci diváky v O2 aréně hnaly třeba mladého Američana Tiafoea kupředu. Na druhé straně pak proti dravým vyzyvatelům stojí zkušení borci jako Čilič, Federer nebo Nadal.

„Grandslamy? Tohle je ještě lepší,“ culil se devatenáctiletý Tiafoe. Čilič si zase pochvaloval, že hala je možná nejlepší, ve které zatím hrál. A všichni chtějí získat stříbrnou trofej a být u zrodu nové tradice.

I když už jsou tenisti po dlouhé sezoně celkem rozlámaní, do Laver Cupu dávají všechno. S blížící se nedělí tak bude taktizování, nasazení i rychlost podání nejspíš ještě stoupat.