Federer je v Praze a zve na Laver Cup: Bude to velká tenisová party

- David Soumar

Roger Federer je v Praze a zahajuje přípravu na Laver Cup. Chvíle, kdy nastoupí s Rafaelem Nadalem v jednom týmu, se nemůže dočkat. „Pro nás je to snová sezona – snad ji nyní zakončíme stylově,“ řekl švýcarský tenista po příletu. Cítí se plně připraven a odhodlán porvat se za tým kapitána Björna Borga: „Vyhrát Laver Cup za mužstvo Evropy by bylo něco velkého.“

„Být tady pár dní před startem takové akce, to je skvělý pocit,“ rozpovídal se Federer před hloučkem českých médií. Laver Cup v Praze dlouho vyhlížel. „Už se samozřejmě nemůžu dočkat, až uvidím arénu – jak vypadá a jaký je kurt. Je skvělé být znovu v Praze. Miluji tohle město.“

Na co se mohou fanoušci v O2 areně těšit z vaší strany?
Doufám, že budu hrát dobře. Bude to velká tenisová party – budeme tu s nejlepšími hráči světa. V jednom týmu s Rafou nebo Tomášem, to bude hodně speciální. Pro nás všechny. Stejně tak bude skvělé to, že nás povede Björn Borg. Vyhrát Laver Cup za Tým Evropy by bylo něco velkého. 

Jak bude vypadat váš program v nejbližších dnech? 
Čeká mě ještě pár rozhovorů, jak předpokládám. Samozřejmě budu hodně trénovat. Od US Open jsem toho moc nenahrál. Odpočíval jsem a nabíral sílu, abych byl připraven na Laver Cup. První tréninky mám odpoledne. Pak budu trénovat každý den až do pátku, kdy jsou na programu první zápasy. Ve středu nás čeká obdobná akce jak v únoru. Na Staroměstském náměstí tentokrát budou ale všichni aktéři. Nebude chybět ani Rod Laver. Doufám, že se přijde podívat hodně lidí. To bude pěkné. Pak je před námi oficiální večeře. Budem se hodně snažit trávit čas pohromadě jako tým a budovat týmového ducha. 

Jak jsou na tom vaše záda nyní?
V pořádku. Bylo důležité si odpočinout pár dní. Po US Open jsem byl lehce zlomený – prostě unavený. Hodně částí těla mě bolelo. Nyní se cítím mnohem lépe. Mám radost, že jsem si mohl odpočinout. 

Kolik zápasu jste připravený odehrát? Do kolika byste rád naskočil? 
Udělám vše pro to, abych byl připraven na co největší zápasovou porci. Vše bude na rozhodnutí Björna Borga. Pokud má pocit, že bych měl hrát, tak mě nasadí. Pokud bude mít pocit, že by někdo zápas odehrál lépe, nasadí jeho. Samozřejmě ale doufám, že budu moci hrát čtyřhru s Rafou a alespoň nějaký zápas ve dvouhře. Je jedno, který den to bude. To bude dost o taktice. 

Co pro vás znamená Laver Cup? Můžete to porovnat s Davis Cupem nebo olympijskými hrami? 
Je to nová akce s novým formátem. Doufám, že ji skvěle odstartujeme. Těžko porovnávat. Olympiáda má několikaletou historii. I když je Davis Cup rovněž týmovou soutěží, jde o zcela jinou akci. Laver Cup je tu jen na tři dny. I týmy tvořené hráči z Evropy a zbytku světa jsou něčím výjimečným. Taková akce by fanouškům neměla uniknout. Každý si pak udělá vlastní obrázek. 

Sezona už byla hodně dlouhá. Jsou hráči připraveni stále předvádět svůj nejlepší tenis? 
To byla. Jedna z myšlenek při tvoření Laver Cupu bylo neudělat akci zbytečně dlouhou a přehnaně náročnou. Nebudeme hrát každý den, takže to nebude tak náročné. Mnohem náročnější je hrát čtyři nebo pět týdnů po sobě turnaje. Rozhodně se do toho půjde naplno. Jak někdo říká, že jde o exhibici… Nemám to slovo rád. Hrajeme pro Roda Lavera. Björn Borg i John McEnroe, oba chtějí vyhrát. 

Je tu s vámi rodina? 
Není. Manželka se připojí o víkendu. 

Bude vám ona pomáhat s překladem některých českých slov? 
Mohla by. Určitě. (úsměv) Čeština není úplně stejná jako slovenština, to vím. Všemu ale rozumí. Určitě se také moc těší. 

Letos to byly grandslamové tituly pro vás a Rafaela Nadala… Nemáte pocit, že jsme se přenesli v čase? 
Mám pocit, jako by byl rok 2006 nebo 2005. (směje se) Ty časy jsou však už deset let pryč. Za Rafovu výhru na US Open jsem byl hodně rád. Dva grandslamy pro každého z nás, to bylo určitě velké překvapení. Pomáhala nám nějaká zranění soupeřů, ale stejně tak jsme pomáhali my v minulých letech. Pro nás je to snová sezona – snad ji nyní zakončíme stylově. 

Není to trochu zvláštní pocit být s Rafaelem Nadalem v jednom týmu? 
Tak trochu. Ovšem v pozitivním smyslu slova. Takový podivně dobrý pocit. (úsměv) Hrál jsem proti němu tolik let. Tolik těžkých zápasů… Konečně ho budu mít na své straně – ať už v deblu, nebo jen v jednom týmu. Budu mu fandit v každém zápase. 

Vybral byste si k sobě do čtyřhry právě Nadala, nebo někoho jiného? 
Hodně jsem o tom přemýšlel. Nejdůležitější ale bude, aby to bylo prospěšné pro tým. Tolik zápasů v deblu jsem neodehrál. Samozřejmě bych s Rafou chtěl hrát. I s Tomášem by to bylo zajímavé – utvořili bychom dobrou dvojici. Nejsem si jistý, jak dobře hraje čtyřhru Thiem a Zverev. Určitě bude zajímavé sledovat, koho nakonec kapitán vybere.