Češi v akci: Siniaková v Birminghamu končí v 1. kole. V deblu se představí Berdych vypadl i v deblu

- David Soumar

V úterním programu rozhodně nebyla nouze o české zápasy. To samé platí i pro středu. Na podnicích ATP či WTA se ve dvouhře sice představí pouze Kateřina Siniaková, v deblové části těchto podniků ale uvidíme hned šest českých hráčů! Dění na challengeru v Popradu a turnaje ITF přineseme v samostatných článcích s videorozhovory přímo z místa.

Turnaje v Halle, Birminghamu a na Mallorce. Na těchto ATP/WTA podnicích má český tenis své zastoupení. Včera se svého zápasu nedočkala Kateřina Siniaková, která je zároveň dnes jedinou Češkou bojující na těchto podnicích v singlu. Během úterý se duel Siniakové odehrát nestihl, celý program v Británii komplikoval déšť. A tak musela pohledná česká tenistka dohrávat duel s Američankou McHaleovou až během středy a ani dnes nebylo počasí tenisu příliš nakloněno.

Původně měla Siniaková naskočit krátce po dvanácté hodině, ale kvůli dešti si na svou dohrávku musela počkat téměř čtyři hodiny. Poté, co se počasí umoudřilo, se Siniakové podařilo dotáhnout rozehranou první sadu do vítězného konce v poměru 7:5, přičemž v osmém gemu musela stáhnout manko jednoho brejku. Svůj první a jediný setbol využila při servisu soupeřky ve dvanácté hře.

Do druhého setu pak česká hráčka nevstoupila ideálně a okamžitě přišla o podání. Ač své zaváhání ve druhém gemu napravila po třetím brejkbolu, tak k dalším šancím se prokousávala už jen velmi ztuha a byla to Američanka, která v devátém gemu vybojovala klíčový brejk a sadu ukončila v poměru 6:4. Třetí set byl naopak plný brejků a obě hráčky si během prvních pěti gemů nedokázaly udržet podání. Ale zatímco McHaleová přišla o servis dvakrát, Siniaková hned třikrát a s tímto náskokem si už americká tenistka došla pro zisk celého zápasu, když navíc proměnila hned první mečbol při podání Siniakové v deváté hře.

Kateřině se tak nepodaří obhájit loňské čtvrtfinále z Birminghamu, což bude výrazná bodová ztráta. Potěšit ji ale může předvedená hra v kvalifikaci a vědomí, že na Wimbledonu bude moci bojovat o úspěch bez nutnosti nastoupit do kvalifikace.

Andrea Hlaváčková s Lucií Šafářovou ve čtyřhře v Birminghamu končí hned na úvod. V souboji s dvojicí Juraková, Rodionovová prohrály 3:6, 6:1 a 6:10 a dlouhé čekání na zápas kvůli dešti se tak příliš nevyplatilo. 

Po skončení tohoto utkání začalo v Birminghamu opět pršet a Karolína Plíšková s Barborou Strýcovou se na kurt už nedostaly. Jejich duel čtyřhry byl odložen na čtvrtek.

To Renata Voráčová má své vystoupení na Mallorce mnohem úspěšněji za sebou. České tenistce se po boku Nizozemky Schuursové podařilo proniknout do dalšího kola, když na ně nestačily ve dvou setech Hibinová s Webleyovou-Smithovou.

Berdych s Granollersem proti nasazeným jedničkám 

Bob a Mike Bryanovi se postavili do cesty Marcelu Granollersovi s Tomášem Berdychem na turnaji v německém Halle. Na travnatém podniku Berdych už se svým spoluhráčem zvládl první kolo, ve kterém česko-španělský pár přejel ve dvou setech Mirného s Hueyem. Ve druhém dějství na turnaji se však už tolik nedařilo. 

První sadu rozhodl jediný brejk, ke kterému se první nasazení dostali hned ve druhém gemu. Ani ve druhém setu se Berdych s Granollersem nedokázali s nepříjemnou hrou soupeřů popasovat a o podání přišli hned dvakrát a to ve třetím a sedmém gemu. Porážka 3:6, 2:6 ukončila jejich působení na turnaji.

Jesika Malečková na turnaji v Szegedu, který je dotován 50 tisíci dolary a hraje se o výraznou porci bodů do žebříčku, prošla již do čtvrtfinále, když si se srbskou kvalifikantkou Kacharovou poradila hladce 6:0, 6:2. Šestá nasazená Malečková čeká v dalším kole domácí Reka-Luca Janiová.

ATP/WTA

GERRY WEBER OPEN, HALLE (muži, 1 700 610 eur, tráva, čtvrfinále čtyřhry)

Bob Bryan, Mike Bryan (1) (oba USA) – TOMÁŠ BERDYCH, Marcel Granollers (ESP) 6:3, 6:2

AEGON CLASSIC BIRMINGHAM (ženy, 846 000 USD, tráva, 1. kolo)

Christina Mchaleová (USA, 68) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (101) 5:7, 6:4, 6:3

AEGON CLASSIC BIRMINGHAM (ženy, 846 000 USD, tráva, osmifinále čtyřhry)

Irina-Camelia Beguová, Raluca Olaruová (obě ROU) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ, BARBORA STRÝCOVÁ odloženo

Darija Juraková (CRO), Anastasia Rodionová (AUS) – ANDREA HLAVÁČKOVÁ, LUCIE ŠAFÁŘOVÁ 6:3, 1:6, 10:6

MALLORCA OPEN (ženy, 250 000 USD, tráva, osmifinále čtyřhry)

Nao Hibinová (JPN), Emily Webleyová-Smithová (GBR) – Demi Schuursová (NED), RENATA VORÁČOVÁ 5:7, 0:6

CHALLENGERY

POPRAD-TATRY CHALLENGER (muži, 42 500 € + H, antuka, 1. kolo)

Kompletní zpravodajství z popradského turnaje můžete sledovat ZDE

ITF/FUTURES

NATURTEX WOMENS OPEN, Szeged (antuka, ženy, 50 000 USD, 2. kolo)

JESIKA MALEČKOVÁ (6) (201.) – Marina Kacharová (SRB, 610.) 6:0, 6:2

BRAUNSCHWEIG WOMEN'S OPEN 2016, Braunschweig (ženy, 25 000 USD, antuka, 1. kolo)

MARIE BOUZKOVÁ (284.) – Marie Benoitová (BEL, 292.) 0:1 odloženo

ZUBR CUP, Přerov (ženy, 10 000 USD, antuka, 2. kolo)

Kompletní zpravodajství z přerovského turnaje můžete sledovat ZDE

BGZ BNP Paribas, Varšava (antuka, muži, $10,000, 2. kolo)

DAVID POLJAK (960.) – Vadim Alekseenko (UKR, 662.) 6:4, 6:2

Grzegorz Panfil (POL, 736.) – VÁCLAV ŠAFRÁNEK (2) (398.) 6:2, 6:3

Infond Open, Maribor (antuka, ženy, 10 000 USD, 1. kolo)

GABRIELA HORÁČKOVÁ (1048.) – Iana Tiščenková (MDA, 956.) 7:5, 6:1

Ana Biskičová (SRB, -) – KAROLÍNA NOVOTNÁ (1257.) 1:6, 6:2, 6:3