Bože, to je peněz! Jak Američanka Stephensová rozvířila stereotyp ženského tenisu

- Jan Vojkůvka

Na americkou šňůru vlétla Sloane Stephensová jako velká voda. Během téměř roční absence jí tenis nesmírně chyběl. O to víc si svou hru užívala, když se znovu postavila na kurt. Vrchol přišel během US Open, na kterém zanechala výraznou stopu nejen svým senzačním triumfem, ale především vřelým chováním, kterým si okamžitě získala srdce mnoha fanoušků.

Mladá, dravá a dosti impulzivní. Skvělá obranářka s pestrou celodvorcovou hrou a sympatickým vystupováním. Od Sloane Stephensové žádné zdvořilostní nebo strojové fráze nečekejte. Tahle čtyřiadvacetiletá holčina je vášnivým typem, který se nebojí komunikovat.

Právě tím během US Open nejvíce zaujala. Při rozhovorech pro média či na tiskových konferencích se snažila neustále usmívat a dávala najevo, jak je šťastná. Šťastná z toho, že konečně může hrát a vítězit.

Když po olympijských hrách v Riu skončila na marodce s únavovou zlomeninou nohy, věřila, že se brzy vrátí. Místo toho musela v lednu na operaci. Ani těžkosti života jí však nic neubraly na jejím optimismu, kterým sršela na každém kroku.

US Open proměnila ve svou vlastní show. Jindy tichá hráčka se na dvorci dokázala mohutně povzbuzovat, strhávala publikum na svou stranu i v soubojích s jinými domácími hráčkami. Poradila si s nestárnoucí Venus Williamsovou, ve finále nadělila kanára své kamarádce Madison Keysové. A po zápase hned věděla, že spolu půjdou trochu vypnout do některého z klubů. „Nejspíš bude potřebovat drinků asi fakt hodně,“ smála se směrem ke Keysové.

Obrovskou radost z triumfu dávala najevo. Za ní stál navíc silný příběh tenistky, která chvílemi ani nevěděla, jestli ještě bude hrát. A přesně takové věci Amerika miluje. A miluje i její ryzí upřímnost.

Když obdržela šek na 3,7 milionů dolarů, jen vykulila oči. „To je spousta peněz. Ach můj Bože,“ nevěřila v první chvíli. „Viděli jste ten šek, co jsem dostala?“ rozesmála poté na tiskové konferenci všechny přítomné. Bez okolků přiznala, že to je obrovská motivace pro další úspěchy.

Rozesmát novináře nedělalo Stephensové vůbec žádné problémy. Už po čtvrtfinále s Lotyškou Sevastovou ostatně bavila možná i víc, než sama chtěla.

Stephensová odpovídala na dotazy novinářů, když se o slovo přihlásil miniaturní okřídlený návštěvník. „Ach můj bože!“ vyjekla vylekaná Američanka, která se posléze skutálela s výkřikem ze židle pod stůl. „Co to bylo?“ ptala se ze svého úkrytu. „Vypadalo to jako drak,“ pobavila zástupce médií.

Během jediného měsíce se ze Stephensové stala grandslamová šampionka a z pozic na chvostu první tisícovky se vyhoupla až na sedmnácté místo. A jednoznačně rozvířila vody trochu stereotypního ženského tenisu.