Dva roky od téhle smutné zprávy. Teď Šafářová zase zápolí s nejlepšími

- Jan Vojkůvka

Poprvé během svého života skončila v nemocnici, kde ji museli hospitalizovat. Šílené horečky a bolest v krku jí znemožňovaly jíst i pít. Přesně před dvěma roky zápolila Lucie Šafářová s těžkou bakteriální infekcí, kvůli které téměř měsíc nemohla hrát a s jejími následky se potýkala ještě dlouho poté. Tou dobou pátá hráčka světa ještě netušila, jak těžké bude dostat se zpět do širší tenisové špičky.

Byla to její sezona. Na kontě měla vysoce hodnocený titul z Dauhá, na French Open vybojovala své premiérové grandslamové finále a společně s Bethanií Mattekovou-Sandsovou posbíraly první grandslamové trofeje pro tým Bucie. Po finále v New Havenu se vydala na US Open, kde se ale objevily první problémy naznačující, že ne vše bude zcela v pořádku.

Zranění břišního svalu sice vyléčila, ale nakonec ji skolilo něco úplně jiného. Zákeřná bakteriální infekce, kvůli které nemohla jíst ani pít a trpěla vysokými horečkami. Její organismus velmi zeslábl. Přišlo to přitom ve chvíli, kdy měla spíše slavit životní posun v žebříčku WTA.

„Jsem strašně šťastná, že jsem tento týden dosáhla 5. místa na světě a zároveň bohužel smutná, protože po zranění břišního svalu teď bojuji v nemocnici s bakteriální infekcí,“ svěřila se 15. září 2015 na svém facebookovém profilu. „Život nám do cesty někdy klade překážky, ale tak už to bývá. Budu bojovat, abych se na kurty vrátila co nejdříve!“

Problémy se vrátily
Svůj slib splnila, vrátila se o měsíc později. Zesláblá však nedokázala být konkurenceschopná. Zároveň si ale splnila sen, když se zúčastnila závěrečného Turnaje mistryň, na kterém vybojovala jedno vítězství. Ne vše ale bylo tak růžové, jak všichni, včetně jí samotné, věřili.

Následky bakteriální infekce ji opět dostihly. Bolesti kloubů jí znemožňovaly absolvovat plnou tréninkovou zátěž a utekl jí začátek sezony. Po návratu na kurty navíc prohrála pětkrát v řadě a čekal ji očekávaný pád žebříčkem. Trochu ho zastavit dokázala na pražské antuce a turnaji J&T Banka Prague Open, který ovládla.

Stále však věděla, že to není úplně ono. Potvrdilo se to i na French Open, na kterém vypadla ve třetím kole, neobhájila body a propad žebříčkem pokračoval. Ten se nakonec definitivně zastavil až na konci sezony. Šafářová byla na 62. místě světa a chystala se na nový ročník, v němž toužila především po pevném zdraví a návratu na pozice, kde dříve figurovala.

Návrat na vrchol
A třicetiletá tenistka to dokázala! Pomalými krůčky opět mířila světovým žebříčkem směrem nahoru. Semifinále v Tchajpeji ještě vylepšila postupem do finále v Budapešti. Čtvrtfinále na velkém turnaji v Miami ji povzbudilo před přesunem na oblíbenou antuku.

Aby vše nebylo tak snadné, Šafářovou opět zastavila nemoc. Kvůli spálové angíně nemohla obhajovat titul v Praze a v květnu prohrála hned tři zápasy v prvním kole. Antuková část sezony jí nevyšla, nemoc ji přibrzdila. Ne však na dlouho. Travnatá část sezony přinesla dvě semifinále a boj české tenistky o návrat mezi elitu mohl pokračovat. Čtvrtfinále v Torontu a osmifinále na US Open bylo dalším bonusem na konto Šafářové.

Nyní Šafářová, plnící roli nasazené jedničky v Quebecu, bojuje o první titul na okruhu od loňského května. V žebříčku figuruje na 33. místě a již nyní má jistý návrat do první třicítky. Konečně může mít ze své singlové kariéry opět radost. A problémy dva roky staré připomínají jen fotografie a nepříjemné vzpomínky.