Prošel si peklem, teď je definitivně zpátky! Praha se těší na příjezd bojovníka Del Potra

- Jan Havlovic

Premiérový ročník Laver Cupu vypukne v pražské O2 aréně již za sedm dní! Divákům se představí také jeden z největších bojovníků na okruhu – Juan Martín Del Potro. Nechybělo málo a Argentinec by s tenisem kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům seknul. Osmadvacetiletý del Potro však ukázal bojovné srdce, ze všech lapálií se dostal a opět rozdává radost na tenisových kurtech.

Juan Martín Del Potro byl velkým talentem již od mládí. Průlomovou sezónou zažil v roce 2009, kdy získal tituly v Aucklandu, Washingtonu a na US Open. Premiérovou grandslamovou trofej vybojoval ve svých dvaceti letech v dechberoucím finálovém duelu s Rogerem Federerem, kterého zdolal 6:2 v pátém setu a stal se prvním tenistou, který porazil Nadala i Federera na jednom turnaji. V ten moment se z mladého hráče stala fanoušky jedna z nejoblíbenějších postav tenisového světa.

Všechno však nebylo u tenisty pocházejícího z města Tandil vždy růžové. Juan Martín Del Potro si během své kariéry sáhl i na samotné dno. Od roku 2013 se Argentinec potýkal se zraněným zápěstím. Několikrát musel na operaci a jeho zápasy se ročně počítaly v řádech jednotek. „Moje rodina a přátele mi pomohli, abych se nikdy nevzdal. A musím říct, že si teď vedu velmi dobře. Nejhorší část mého života je definitivně minulostí,“ lebedí si Del Potro.

Jeho snový comeback vygradoval na olympijských hrách v Riu, kde měl bouřlivou podporu argentinských fanoušků, kteří to ze své vlasti neměli daleko. „Podpora byla neuvěřitelná,“ přiznal nezkrotný bojovník.

Pod pěti kruhy vyřadil mj. Djokoviče i Nadala a stál před ním poslední soupeř – Andy Murray. Del Potra hnal vstříc zlaté medaili opět argentinský kotel. Chladný Brit si však i s tlakem publika poradil a mohl začít slavit. Finálové utkání však mělo dva vítěze, minimálně z pohledu argentinských fanoušků. „Klíčem bylo pokračovat v práci a nikdy se nevzdávat,“ hovořil del Potro zpětně o svém comebacku.

Zlatou tečku za loňskou sezónou napsal Del Potro v chorvatském Záhřebu, kde s argentinským daviscupovým týmem vyhrál poprvé v historii své země slavnou "salátovou mísu". „Teď žiji přítomností a těším se, co přinese budoucnost,“ povídal novinářům Del Potro v závěru loňského roku.

V letošní sezóně se dočkal Argentinec velkého úspěchu až ve Flushing Meadows na US Open. Nejprve famózním způsobem otočil duel s Dominicem Thiemem a ve čtvrtfinále vyřadil Rogera Federera. V boji o semifinále Del Potro padl s Nadalem, avšak své vystoupení na posledním grandslamu hodnotil pozitivně.

Nyní se již těší na Laver Cup, kam ho nominoval kapitán světového výběru John McEnroe. Kyrgiosovi a spol. se proti nabité sestavě Evropanů nedává příliš nadějí. Del Potro by však mohl být tajným trumfem k vítězství.