Los Davis Cupu: Do boje půjde jako první Veselý, Rosol týmovou dvojkou

- Jan Havlovic

V nizozemském Haagu ve čtvrtek krátce po poledni proběhl přímo na kurtu Sportcampusu Zuiderpark los barážového utkání mezi domácím Nizozemskem a Českou republikou. Jako první půjde z českého výběru na kurt týmová jednička Jiří Veselý, který se utká s Thiemo de Bakkerem. Do pozice české dvojky pasoval kapitán Jaroslav Navrátil zkušeného Lukáše Rosola, který se bude snažit překvapit Robina Haaseho, nizozemskou jedničku.

O pozici české jedničky bylo jasno dopředu, avšak nad týmovou dvojkou visel otazník. Kapitán Jaroslav Navrátil se rozhodoval mezi Adamem Pavláskem a Lukášem Rosolem. Lodivod české střídačky nakonec vsadil na zkušenost a ukázal na Lukáše Rosola.

Jako první se na kurt ve Sportcampuus Zuiderpark v Haagu vydá Jiří Veselý, kterého čeká souboj se zkušeným Thiemo de Bakkerem, aktuálně 408. hráčem světového žebříčku. Pro oba hráče půjde již o třetí vzájemný duel. Úvodní duel na tvrdém povrchu v Indian Wells vyhrál Nizozemec, nicméně na antuce v Istanbulu se v roce 2016 radoval po dvousetové výhře Veselý, který bude favoritem i v tomto duelu. 

„Hráli jsme jednou v Istanbulu, kde to byl těsný zápas. De Bakker hraje velmi rychle a pokud má dobrý den, nikdy nevíte, co se stane. Možná bude naší výhodovu, že povrch není tak rychlý, zvlášť pro mě," doufá Veselý, který si zahraje v Davis Cupu poprvé na antuce. „Na tomto povrchu mi to jde, obzvlášť v této sezóně. Už se nemůžu dočkat," vyhlíží Veselý páteční duel.  

Poté přijde na řadu již zmiňovaný Lukáš Rosol, který v letošní sezóně zažívá žebříčkový propad, avšak již několikrát dokázal, že se v reprezentačním dresu umí vybičovat ke skvělým výkonům. Pokud bude chtít český tenista uspět v pátečním duelu, bude muset předvést skutečně výkon na hranici svých možností. Utká se totiž s Robinem Haasem, kterého ve své kariéře dokázal již pětkrát porazit. 

„Já to ani nepočítám. Byl to vždy velký boj, kolikrát i 7:5 nebo 7:6 ve třetím. Robin bude v domácím prostředí nepříjemným soupeřem,“ komentoval Rosol holandskou jedničku v pondělí po svém příjezdu do místa dění. 

Rosol se k pátečnímu zápasu vyjádřil i na čtvrtečního tiskové konferenci krátce po losu. „Každý zápas je jiný. V Davis Cupu jsme se ještě nepotkali, nemám co ztratit. On bude favorit a já můžu jen překvapit. Uvidíme, na co to bude stačit. Udělám pro vítězství maximum," ujišťuje český tenista. 

Do čtyřhry jsou zatím nominováni Adam Pavlásek s Romanem Jebavým, avšak očekává se, že místo prvního jmenovaného nastoupí Jiří Veselý, který s Jebavým pravidelně nastupuje na turnajích ATP a grandslamech.

 

Začínáme! Jednička Veselý, dvojka Rosol ? #daviscup #czech #plsyers #hague #hague #haag

Příspěvek sdílený Tenisový svět (@tenisovysvetcz),Zář 14, 2017 v 3:22 PDT

Los barážového utkání Davis Cupu mezi Holandskem a Českem
Pátek, 15.9.2017
14:00 Thiemo de Bakker (408.) – Jiří Veselý (59.)
15:30 Robin Haase (39.) – Lukáš Rosol (192.)

Sobota 16.9.2017
Griekspoor, Middelkoop – Pavlásek, Jebavý

Neděl 15.9.2017
Robin Haase (39.) – Jiří Veselý (59.)
Thiemo de Bakker (408.) – Lukáš Rosol (192.)

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

13.9.

Jebavý a čtyřhry s českými parťáky: Největší titul kariéry, grandslamy i křivda ve finále

12.9.

Navrátil o Nizozemcích: Tah s antukou jim vyšel. Haasemu hrát do bekhendu

FOTO: Hala pro Davis Cup? Areál haagské vysoké školy – oděný do blyštivých barev

11.9.

Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude