Turnaj mistrů má jisté dva účastníky! O další místa se strhne tuhý boj

- Jan Havlovic

Za dva měsíce to v londýnské O2 aréně vypukne! Očekávaný Turnaj mistrů slibuje opět parádní podívanou a pomalu se začíná krystalizovat okruh možných účastníků. Aktuálně dva nejlepší tenisté planety si již svou účast zajistili. Rafael Nadal a Roger Federer nebudou ve Spojeném království chybět.

Letošní tenisová sezóna má dva krále. Rafaela Nadala a Rogera Federera. Oba velikáni světového tenisu si podmanili všechny čtyři grandslamy letošní sezóny, když si každý připsal na své konto dva tituly. Nikoho tak nepřekvapí, že již necelé dva měsíce před startem Turnaje mistrů mají svou letenku do Londýna zajištěnou.

„Jsem šťastný, že jsem se kvalifikoval na ten nejlepší turnaj na světě,“ přiznal Nadal, který je v čele žebříčku Race to London, když dosud nasbíral celkem 9365 bodů. V závěsu za španělským tenistou je Roger Federer, který nasbíral sice o bezmála dva tisíce bodů méně, i tak má místo mezi osmičkou účastníků jisté. „Mnoho hráčů začne předvádět své nejlepší výkony až v závěru sezóny, a tak se máme na co těšit,“ upozorňuje držitel devatenácti grandslamových titulů.

Federerovi i Nadalovi postupně ubývají soupeři. Ještě před US Open oznámil předčasný konec sezóny Novak Djokovič a podobné rozhodnutí nejspíše v nejbližších dnech oznámí také Andy Murray. Nejblíže účasti na Turnaji mistrů tak má aktuálně Alexander Zverev, kterého pravděpodobně čeká nabitý závěr sezóny. Kromě turnaje v Londýně by se měl představit také v Miláně, kde se premiérově uskuteční Turnaj mistrů do 21 let.

Na čtvrtém místě se nachází Dominic Thiem, který má na své pronásledovatele slušný náskok, avšak rozhodně nemá nic jisté. Za rakouským tenistou je totiž početná skupinka, ve které se nachází Stan Wawrinka, Grigor Dimitrov a Marin Čilič. Každý z nich má nahráno okolo tří tisíc bodů, nicméně budou muset v závěru sezóny ještě zabojovat, aby si místo na závěrečném turnaji sezóny pojistili.

Tomáš Berdych se v tomto žebříčku nachází aktuálně až na čtrnáctém místě se ziskem 2005 bodů. Na osmou příčku zaručující místo v londýnské O2 aréně ztrácí aktuální česká tenisová jednička 590 bodů, což je ztráta, kterou může Berdych na blížících se turnajích smazat.

Český tenista po US Open avizoval, že hlavním cílem pro závěr sezóny je se pokusit kvalifikovat na Turnaj mistrů. Právě z tohoto důvodu také oželel účast na barážovém utkání Davis Cupu proti Nizozemsku a vše tak podřizuje přípravě na turnaje v Asii. 

ATP Race to London
1. Rafael Nadal (ESP) 9365 b.
2. Roger Federer (SUI) 7505 b.
3. Alexander Zverev (GER) 4220 b.
4. Dominic Thiem (AUT) 3715 b.
5. Stan Wawrinka (SUI) 3150 b.
6. Grigor Dimitrov (BUL) 3105 b.
7. Marin Čilič (CRO) 2995 b.
8. Pablo Carreňo Busta (ESP) 2595 b.
______________________________
9. Novak Djokovič (SRB) 2585 b.
10. Sam Querrey (USA) 2435 b.
11. Kevin Anderson (RSA) 2335 b.
12. Andy Murray (GBR) 2290 b.
13. David Goffin (BEL) 2080 b.
14. TOMÁŠ BERDYCH 2005 b.
15. Roberto Bautista Agut (ESP) 1915 b.