Sázka o vlasy, pak titul. Šafářová je po návratu do Kanady plná vzpomínek

- Jan Vojkůvka

Když se Lucie Šafářová vrátila do kanadského Quebecu, dýchla na ní atmosféra, kterou moc dobře zná. Ve své mysli ji okamžitě naskočily vzpomínky na úspěšné mise, jež tu před lety absolvovala. Svůj návrat navíc oslavila dominantním výkonem na dvorci a po čtyřech letech navázala tam, kde roku 2013 skončila.

Američanka Anna Tatishviliová nebyla soupeřkou, se kterou by se Lucie Šafářová nějak trápila. Právě naopak. Duel trvající pouhých 47 minut ovládla hladce 6:0, 6:1 a užila si potlesku kanadského publika, které sympatické Češce úspěch přálo.

Pro Šafářovou je to letos už páté představení na turnaji. Roku 2009 při své premiéře dokráčela do finále, o rok později do semifinále. Následovalo zklamání z vyřazení v osmifinále ročníku 2011. Největšího úspěchu však česká tenistka dosáhla o dva roky později. To celý turnaj ovládla.

„Byl to úžasný týden,“ usmívala se Šafářová v rozhovoru před začátkem turnaje. „Pamatuji si, že jsem tu byla s mým kanadským trenérem Robem Steckleyem a před turnajem jsme uzavřeli sázku, že když to celé vyhraji, on si ostříhá vlasy,“ smála se Češka. „Předtím jsem totiž už pět let žádný titul z WTA nezískala. Byl to zábavný týden se spoustou těžkých zápasů a byla jsem nesmírně šťastná, když jsem pozvedla trofej nad hlavu.“

Paradoxně si právě roku 2013 poradila v prvním kole rovněž s Tatishviliovou. Vítězstvím 6:3, 6:2 se nastartovala k zisku pátého z celkově sedmi titulů na okruhu WTA. Po čtyřech letech Američance povolila jediný gem.

Mezi diváky sledoval bleskové vítězství své krajanky také hokejista Tomáš Plekanec. „Tomáše znám už dlouho. Když hrajeme turnaj v Montrealu, tak pravidelně nás chodí podporovat. Přijel mi na pár dní fandit už v New Yorku a teď, když jsme tak blízko Montrealu, dorazil zase. Je to od něho hezké a já jsem z toho nadšená,“ podotkla.

Po vítězství v úvodním kole čeká na Šafářovou den volna, po kterém se v osmifinále střetne s další Američankou Sofií Keninovou, přemožitelkou Terezy Martincové.