Setkání po devatenácti letech. Anderson převýšil soupeře v centimetrech, Nadal v titulech

- Jan Vojkůvka

Vztah Rafaela Nadala a Kevina Andersona je mnohem hlubší, než by se na první pohled mohlo zdát. Až se v neděli večer jednatřicetiletí tenisté utkají ve společném grandslamovém finále v New Yorku, vyvrcholí tím téměř dvacetileté přátelství i rivalita obou hráčů.

Stejně staří soupeři, odlišné příběhy, avšak podobné začátky. Psal se rok 1998, když se Španěl Rafael Nadal a Kevin Anderson poprvé potkali na německém turnaji do dvanácti let ve Stuttgartu. Jejich tehdejší setkání bylo zvěčněno na fotografii, na které byste oba okamžitě poznali. Stačí pouze připočíst devatenáct let života.

Tehdy dvanáctiletí špunti ani netušili, co jim život nabídne a jak se budou jejich tenisové kariéry vyvíjet. Kevin Anderson od té doby nabral výškovou převahu a stal se z něho dvoumetrový servisman. Rafael Nadal začal sbírat jeden titul za druhým a stal se z něho jeden z nejlepších hráčů světa.

„Bude to těžké utkání,“ uvědomuje si Nadal, který má pro svého přítele jen samá slova chvály. „Je to skvělý hráč s neuvěřitelným servisem a na tomto typu povrchu hraje velmi dobře. Po tom, čím si prošel, po spoustě zranění, je skvělým vzorem pro děti i zbytek okruhu. Dokázal se vrátit a hraje nejlepší tenis své kariéry. Sám jsem za něj šťastný, protože se známe už od dvanácti let.“

Nyní se střetnou na největším tenisovém stadionu na světě. Kurt Arthura Ashe očekává plný dům a tuhou bitvu dvou hráčů s odlišným stylem. Nadal je celodvorcový tenista, výborně pohybově nadán, se skvělým citem pro míček a smrtícím forhendem. Jeho adaptabilita mu vynesla už 15 grandslamových trofejí.

Anderson na druhé straně prodává svou výšku a využívá dělového servisu. Ze 109 odservírovaných gemů během US Open povolil soupeřům pouhých 5 brejků! V semifinále si k životnímu vítězství pomohl hned 22 esy. A na rozdíl od mnohých jiných tenisových obrů, jemu pohyb ve výměnách rozhodně neschází.

Oba se spolu utkali už čtyřikrát. Poprvé v roce 2010 v Torontu, naposledy letos v Barceloně. Ve všech zápasech zvítězil favorit Nadal. Ještě nikdy ale Andersona nepotkal v takové formě, v jaké se nachází teď. Ostatně, Jihoafričan se probil poprvé v kariéře do finále grandslamu. Jeho dosavadním maximem bylo čtvrtfinále z US Open 2015. A tenista hrající ve vítězné euforii bývá nejtěžším soupeřem.

„Potřebuji odvést co nejlepší výkon a vydat ze sebe všechnu energii. Musím předvést svůj nejlepší tenis, motivace mám spoustu. Mít možnost bojovat o další titul na tomto úžasném dvorci před tak skvělým publikem, pro mě znamená všechno,“ dodává dvojnásobný vítěz US Open.

Finále mezi Rafaelem Nadalem a Kevinem Andersonem se bude hrát od 22:00 a v přímém přenosu střetnutí nabídnou sportovní kanály Eurosport 1 a O2 TV Tenis.