Stephensová je senzační šampionkou US Open! Ve finále nadělila Keysové kanára

- Jan Vojkůvka

Překvapivou královnou ženského singlu na US Open se stala Sloane Stephensová. Ta v souboji dvou premiérových finalistek zdolala Madison Keysovou až nečekaně jasným výsledkem 6:3 a 6:0. Stephensová se tak po zdravotních komplikacích dočkala svého prvního grandslamového titulu v životě, ve světovém žebříčku jí přitom patří až 83. pozice.

Ve finále se střetly dvě velké kamarádky, které vedle sebe vyrůstaly a i teď spolu rády chodí na večeři. Pro obě byl už postup do finále životním úspěchem, favoritkou ale byla šestnáctá hráčka světa Madison Keysová. Potvrdilo se však, že unikátní atmosféra grandslamového finále boří veškeré předpoklady.

Do stavu 2:2 v prvním setu bylo vzájemné oťukávání vyrovnané. Pak ale přišel špatný gem Keysové, které ztratila hlavu, přemohla ji nervozita a asi i síla okamžiku. Stephensová ji brejkla a Keysová už do konce setu vyhrála jenom jedno podání. Naopak soupeřka hrála uvolněně a užívala si přemíry chyb své sokyně.

První sadu tak ovládla Stephensová 6:3.

Keysová se snažila vzpamatovat na začátku druhého setu. Bojovala hned o první podání Stephensové, jenže ta bez zbytečných chyb dokázala tlak ustát. Hned v další hře se pak Keysová nejspíš definitivně zlomila. Stephenosvá rychle vedla 40:0 a i když forhendový prohozem proměnila až třetí brejkbol, vedla 2:0 a byla blízko triumfu.

Zato její kamarádka na druhé straně ztrácela veškeré naděje. Při svém dalším podání znovu prohrávala 0:40 a znovu ho nedokázala udržet. Najednou bezpečně servírující Stephensová vedla 5:0 a až v té chvíli se Keysová vzchopila k poslednímu odporu.

V posledním gemu si dokonce vypracovala jeden brejkbol, jenže nebylo to nic oproti třem mečbolů Stephensové. Ten poslední už čtyřiadvacetileté Američanka využila, když Keysová zakončila zápas forhendem do sítě.

Sloane Stephensová zvedla ruce k nebi – stala se senzační šampionkou na domácím US Open. Před plnými tribunami na největším tenisovém stadionu světa. 

 

Keysová se poprvé po zranění objevila na kurtech objevila v březnu a až do srpna se výsledkově trápila. Kvůli únavové zlomenině marodila od loňských olympijských her až do letošního Wimbledonu. Podobně jako Keysová však na amerických betonech chytla parádní formu. A ta teď vyvrcholila tou nejsladší tečkou.

Hingisová s Murraym ovládli mix

Před nedělním finále ženské čtyřhry se výborně naladila na vítěznou vlnu Švýcarka Martina Hingisová. Té se po boku Brita Jamieho Murrayho podařilo vybojovat svůj 24. grandslamový titul v kariéře, když společně ovládli soutěž ve smíšené čtyřhře.

Ve finálovém duelu porazila favorizovaná dvojice tchajwansko-novozélandský pár Chao Čching Čchan, Michael Venus po setech 6:1, 4:6, 10:8.

Finále ženské dvouhry
22:00 Madison Keysová (USA, 16) - Sloane Stephensová (USA, 83.) 3:6, 0:6
Finále smíšené čtyřhry
Hingisová (SUI), J. Murray (GBR) - Ch. Čchan (TPE), Venus (NZL) 6:1, 4:6, 10:8