Sny se plní, září Muguruzaová. Pro Španělsko vybojovala historický úspěch

- Jan Vojkůvka

Pondělí, 11. září, se zlatým písmem zapíše do kariéry španělské tenistky Garbine Muguruzaové. Právě tehdy bude vydán nový žebříček, na jehož čele letošní wimbledonská šampionka stane. K životnímu milníku jí dopomohla Američanka Coco Vandewegheová, jež ve čtvrtfinále US Open vyřadila aktuální jedničku Karolínu Plíškovou po setech 7:6(4), 6:3. Díky tomu se Španělsko stane teprve třetí zemí, jež ve stejný okamžik bude mít světovou jedničku v mužském i ženském singlu.

„Jsem velmi šťastná, že budu příští světovou jedničkou. Je to velmi speciální okamžik,“ usmívá se od ucha k uchu Španělka Muguruzaová na videu, které sdílela na svém twitterovém účtu. „O nečem takovém vždy sníte.“

Španělka na US Open prohrála v osmifinále s Petrou Kvitovou, přesto zůstávala jednou z hlavních aspirantek na posun do čela žebříčku. Poté, co v osmifinále vypadla i Elina Svitolinová z Ukrajiny, již jen čekala, jakého výsledku dosáhne Karolína Plíšková. Ta potřebovala zopakovat loňské finále, ale nakonec skončila už ve čtvrtfinále.

„Při každých narozeninách jsem měla přání, abych se stala jedničkou. Vždy jsem o tom snila a teď se mi ten sen splnil,“ září Muguruzaová. „Pokusím se, abych tuhle pozici udržela co nejdéle.“

Muguruzaová se stane teprve druhou Španělkou, která se dostane na první místo světa. Dříve se to podařilo v roce 1995 pouze Arantxe Sánchezové Vicariové, jež dohromady setrvala na čele žebříčku 12 týdnů. Muguruzaová se stane v pořadí 24. ženskou světovou jedničkou.

Zároveň dopomůže Španělsku k historickému zápisu. Až se v pondělí stane ženskou jedničkou, doplní mužského krále Rafaela Nadala a poprvé v historii bude mít Španělsko světové jedničky v obou kategoriích. To se doposud podařilo pouze Spojeným státům, které kralovaly v sedmdesátých a osmdesátých letech a poté i od druhé poloviny let devadesátých a na přelomu tisíciletí, a Německu. Roku 1991 se v lednu a únoru na čele mužského žebříčku objevil Boris Becker, který doplnil svou fenomenální krajanku Steffi Grafovou.