Nejdřív grandslamy a teď Davis Cup! Budu se snažit předvést to nejlepší, říká novic Jebavý

- David Schlegel, Jan Havlovic

Turbulentní rok zažívá aktuálně nejlepší český deblista Roman Jebavý. Ještě v loňském roce se dával do kupy po operaci kolene, v této sezóně však na kurtech září a plní si jeden tenisový sen za druhým! Třikrát v řadě se probojoval na grandslam a nyní přišla také premiérová pozvánka do českého daviscupového týmu! „Tohle řadím možná i nejvýše ve své kariéře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět aktuálně 55. hráč světového žebříčku ve čtyřhře.

Už v závěru loňské sezóny výkony Romana Jebavého naznačovaly, že by mohl mířit vysoko. V listopadu si připsal hned dvě finálové účasti, což byl velký příslib do budoucna. Na titul si Jebavý počkal až do konce února, kdy ovládl turnaj ve francouzském Cherbourgu.

Zlomovým turnajem se Jebavému stal Istanbul Open. V turecké metropoli utvořil český deblista pár s Jiřím Veselým a společnými silami poráželi jeden pár za druhým. V boji o titul navíc dvojici Altuna, Motti nadělili hned dva kanáry! 

Poté se Jebavý s Veselým kvalifikovali na French Open, Wimbledon a před nedávnem se zúčastnili také US Open. Česká dvojice sehrála vyrovnané duely s elitními světovými deblisty a dokázala si, že je možné hrát opravdu s každým. Nyní by Jebavý s Veselým měli obléci reprezentační dres také při sobotní čtyřhře v blížícím se zápasu v Holandsku.

Jak dlouho víte, že budete v nominaci?
Vím to zhruba tři týdny. 

Věřil jste už někdy v minulosti, že byste mohl být nominován?
Zatím příliš ne. Solidní výsledky jsem začal mít až ke konci minulého roku, ale hlavně jen z challengerů, což je jiný level. Od té doby se hlavně hrál jen zápas v Austrálii. Doufal jsem, že bych mohl být na duel s Holandskem nominován, neboť se moje výsledky od jara velmi zvedly a hrál jsem na velkých turnajích, kde jsme, dle mého názoru, udělali s Jirkou pár dobrých výsledků. 

Špičkoval jste se s nějakým českým tenistou ohledně nominace?
Nene, i když občas se špičkujeme se Šátrym (Jan Šátral – pozn.), který už byl nominován na duel s Austrálií. Jsme rád, že budu mít také premiérový start za daviscupový tým a nebude mi mít, co říct.   

Holandsko má ve svém týmu skvělého deblistu Rojera a singlistu Haaseho. Znáte jejich přednosti? Co by na ně mohlo platit?
Holandsko je ve čtyřhře velice silné. Rojer se pohyboval dlouhou dobu v TOP 10 a Haase je zase výborný singlista. Navíc teď hrál čtvrtfinále čtyřhry na US Open a v prvním kole porazili Herberta s Mahutem. Davis Cup je ale o něčem jiném. Když mě kapitán postaví, budu se snažit předvést co nejlepší výkon a vybojovat pro tým bod. Za poslední měsíce jsem zjistil, že se dá hrát s úplně každým. Jako ztracený bod bych čtyřhru rozhodně nebral a půjdu se o to poprat! 

Jak speciální pro vás je hrát Davis Cup? Jak vysoko to řadíte?
Myslím, že cílem a snem každého tenisty je vyhrát grandslam a reprezentovat svou zemi v Davis Cupu, takže tohle řadím možná i nejvýše ve své kariéře. Byl bych rád, kdybychom to zvládli a udrželi se ve Světové skupině. 

Co vám na nominaci do daviscupového týmu řekli váš táta a trenér Lukáš Dlouhý?
Byli oba moc rádi, že ta práce k něčemu byla. Myslím si, že taťka, který mě tenis naučil a trénoval do 15 let, si tento rok opravdu užívá i na těch větších turnajích a grandslamech. Myslím, že Davis Cup je pro něj taková třešnička na dortu.

Jak vidíte české šance?
Vidím to padesát na padesát. Řekl bych, že by se proti holandské dvojce měly udělat dva body a poté budou tři šance udělat nějaké body proti Haasemu. Odpovědnost za tým bude ležet na něm a před domácím publikem to nebude mít vůbec jednoduché. Doufám, že to zvládneme a vyhrajeme. Věřím tomu! 

Jste rád, že jste se po US Open v Janově ještě vrátil na jeden turnaj na antuku? V prvním kole jste ale s Podlipnikem-Castillem vyhráli až po velkém boji.
Hodně jsem o té účasti na tomto turnaji přemýšlel, neboť pro mě byl minulý týden dost náročný jak psychicky, tak i fyzicky. Měl jsem problémy s vízy, do New Yorku jsem přiletěl ve středu a hned ve čtvrtek už hrál. Poté jsem tam musel být další tři dny. Vrátil jsem se v neděli a hned v pondělí jsem již odlétal do Janova, kam jsem přiletěl v jedenáct večer. Supervisor nás navíc dal hned v úterý jako první zápas na kurtu. Všechno se to ale zvládlo a vyhráli jsme. Je určitě dobře, že před DC ještě odehraji nějaké zápasy na antuce.

Citíte se zcela zdravotně v pořádku?
Ano, cítím se úplně v pořádku a v plné síle!