Coco, postrach Češek. Přidrzlou Američanku jde usměrnit Plíšková

- Jakub Slunečko

Celé to začalo v dubnu na Floridě. Coco Vandewegheová tam jako jednička amerického týmu neuvítala českou fedcupovou výpravu zrovna v lásce. Proč by taky soupeřky hned objímala, že. Jenže o to nejde – Coco Vandewegheová je prostě jiná. A pokud jí Karolína Plíšková ve středu dá co proto, potěší tím nejenom své krajanky.

Tahle mohutná Američanka bere tenisové zápolení trochu jinak – nekončí s ním totiž na kurtu jako většina dalších hráček. Protivnice se snaží nahlodat psychicky už před zápasem. Okázale je přehlíží jako vzduch a velkými rameny si zjednává respekt. „Ráno jsem ji potkala v šatně a pozdravila, ani mi neodpověděla,“ vyprávěla Lucie Šafářová, co se dělo před jejich vzájemným osmifinálovým zápasem v New Yorku.

Tahle hra pak pokračuje na kurtu, kde se Vandewegheová vyžívá v nenávistných pohledech do očí. Po vítězném úderu roztáhne vyzývavě ruce k boji. Jindy zatne ruku, otočí celým tělem a pěstí vítězoslavně udeří do vzduchu. Nedej bože aby za ní v tu chvíli stál nějaký nešťastný podavač míčků. Po zápasech zase občas ráda nechá čekat soupeřku u sítě, zatímco před ní slaví s fanoušky.

Někdy je toho až moc, ale tahle Američanka se před velkým publikem vyžívá. Ostatně má k tomu geny – její babička byla Miss America 1952. A tak je teatrálnost s její pověstí spojená.

Naneštěstí pro český tenis má letos Vandewegheová životní formu a tenhle rok hraje už třetí čtvrtfinále grandslamu.

Při Fed Cupu doma na Floridě se jako jednička týmu předváděla nejenom na oficiálních tiskovkách s ledabyle nasazenými slunečními brýlemi, ale i na kurtu. Porazila Markétu Vondroušovou i Kateřinu Siniakovou, další bod pak zařídila v deblu.

Vandewegheová se tehdy rozhodla, že „lekci“ dá i sedmnáctileté Vondroušové. „Vůbec nic mi u sítě neřekla. Já jsem jí poděkovala a ona se na mě ani nepodívala a šla pryč,“ říkala v dubnu Vondroušová, co se dělo po prohraném zápase u sítě. Pro Vandewegheovou typická rutina, na kterou si ale ostatní tenistky jen těžko zvykají.

O to víc bolí, že tahle přidrzlá Američanka s osobností hospodského rváče poráží letos české tenistky v důležitých chvílích. Naposledy s ní těsné osmifinále US Open prohrála Lucie Šafářová. A teď jde sebevědomá Coco na světovou jedničku Karolínu Plíškovou.

„Nebojím se jí. Věřím, že mi proti ní zase pomůžete,“ řekla divákům po vyhraném zápase se Šafářovou.

Na samotné Plíškové bylo vidět, že se k Vandewegheové nechce raději moc vyjadřovat. Zareagovala až ve chvíli, kdy obě tenistky začal jeden z amerických novinářů srovnávat pro jejich podobný styl hry.

„Raději bych nás dvě moc nesrovnávala, a to ani po stránce osobnosti,“ naznačila Plíšková, co si o Američance myslí. „Jde si pro míčky, ale klidně zahraje pět metrů do autu a je jí to jedno. To není můj styl,“ řekla Plíšková.

„Nevím, co to znamená pět metrů, můj tenis je ale komplexnější než ten její,“ neodpustila si zase Vandewegheová útočnou reakci. O důvod víc tuhle vypjatou bitvu o semifinále sledovat.

Všechno hraje do karet Plíškové. Na US Open se konečně naplno rozjela a už stačila na centrálním kurtu dvě Američanky porazit. Celkově má letos dokonce krásnou bilanci 7:0 proti Američankám, z toho už jednou letos porazila i Vandewegheovou...