Poslední triumf proti Venus přinesl grandslamovou trofej. Kvitovou čeká boj s legendou i diváky

- Filip Lefenda

Zvládla bitvu dvou wimbledonských šampionek a vyrovnala na US Open své předloňské maximum. Petra Kvitová zatím kráčí newyorským grandslamem bez jediného škobrtnutí a může se těšit na souboj s „oblíbenou“ Venus Williamsovou. Sedmatřicetiletou Američanku dokázala z pěti vzájemných střetnutí porazit ve čtyřech případech, a když se tak stalo naposledy, slavila wimbledonský titul. Tentokrát to však bude mít Češka malinko složitější. Kromě zkušenostmi překypující soupeřky bude muset totiž vyzrát také na domácí fanoušky, kteří tentokrát nebudou na její straně.

Češka si však velkou hlavu z bouřlivé divácké kulisy nedělá. „Doufám, že mi bude fandit alespoň můj box, to mi stačí,“ pronesla s úsměvem na adresu nadcházejícího střetnutí, v němž se utká s bývalou světovou jedničkou a starší sestrou ještě o něco populárnější Sereny. „Zavřu se do bubliny a ať se děje, co se děje,“ má jasný plán.

Venus Williamsová na rozdíl od Kvitové na turnaji již dva sety ztratila. Poprvé se tak překvapivě stalo již v úvodním kole proti Slovence Kužmové, minule ji pak do rozhodujícího setu donutila jít oslavenkyně Suarezová-Navarrová ze Španělska. Dvojnásobná vítězka US Open ve dvouhře ale obě měření sil zvládla a přiblížila se v pokročilejším věku vstříc dalšímu velkému úspěchu.

Američanka v minulosti netriumfovala pouze na US Open, stejně jako její česká soupeřka ví, jaké je to vyhrát ve dvouhře Wimbledon. V travnatém areálu londýnského All England Clubu se radovala hned pětkrát v kariéře. Ve své sbírce má navíc hned čtrnáct grandslamových trofejí z deblu či čtyři zlaté medaile z olympijských her.

Zkrátka úspěšná žena, na kterou však Petra Kvitová velmi dobře zná recept. V kariéře o deset let starší soupeřku porazila již čtyřikrát, a když se tak stalo před třemi lety naposledy, nebylo z toho nic jiného, než grandslamový titul. Obě protivnice se totiž naposledy utkaly ve třetím kole Wimbledonu, kde se po obratu radovala z vítězství 5:7, 7:6 a 7:5 Češka.

„Před chvílí jsem byla v televizi a hned mi tam tenhle zápas ukazovali,“ přiznala Kvitová po duelu s Muguruzaovou, která pro změnu ovládla Wimbledon letos. „Připomněla jsem si, že jsme každá měly jen jeden brejkbol a ten nakonec rozhodl zápas,“ zavzpomínala na více jak tři roky starý duel.

„Byl to brutální zápas, který mi dodal spoustu sebevědomí do dalších utkání. To jsem na grandslamech potřebovala. Teď to bude podobné. Asi budu navíc hrát proti dvěma soupeřkám – proti Venus a proti lidem,“ cítí světová čtrnáctka, že ji na zaplněném centrálním dvorci s kapacitou více jak dvacet tisíc diváků nečeká nic jednoduchého.

Venus zahájila sezónu finálovou účastí v Melbourne, kde ve finále padla se svou sestrou, čerstvou matkou narozené dcery. Finále si zahrála také na Wimbledonu, na titul ale opět nedosáhla, když prohrála s již zmíněnou Španělkou Muguruzaovou. A tak je rozhodně namlsána, podobně jako Kvitová, uspět na závěrečném grandslamu sezóny. Jak vrchol devátého hracího dne dopadne? Zápas je naplánován v rámci „night session“ na kurtu Arthura Ashe a začít by měl krátce po první hodině ranní našeho času.

Výsledky obou soupeřek na US Open

Venus Williamsová
1. kolo: V. Williamsová – V. Kužmová (SVK) 6:3, 3:6, 6:2
2. kolo: V. Williamsová – O. Dodinová (FRA) 7:5, 6:4
3. kolo: V. Williamsová – M. Sakkariová (GRE) 6:3, 6:4
Osmifinále: V. Williamsová – C. Suarezová-Navarrová 6:3, 3:6, 6:1

Petra Kvitová
1. kolo: P. Kvitová – J. Jankovičová (SRB) 7:5, 7:5
2. kolo: P. Kvitová – A. Cornetová (FRA) 6:1, 6:2
3. kolo: P. Kvitová – C. Garcíaová (FRA) 6:0, 6:4
Osmifinále: P. Kvitová – G. Muguruzaová (ESP) 7:6(3), 6:3

Vzájemné zápasy

Petra Kvitová – Venus Williamsová 4:1
Memphis 2008 (hala), 1. kolo: Petra Kvitová – Venus Williamsová 2:6, 6:4, 6:3
Miami 2012 (tvrdý povrch), 2. kolo: Petra Kvitová – Venus Williamsová 4:6, 6:4, 0:6
Tokio 2013 (tvrdý povrch), semifinále: Petra Kvitová – Venus Williamsová 3:6, 6:3, 7:6(2)
Dauhá 2014 (tvrdý povrch), 2. kolo: Petra Kvitová – Venus Williamsová 6:2, 2:6, 7:6(7)
Wimbledon 2014 (tráva), 3. kolo: Petra Kvitová – Venus Williamsová 5:7, 7:6(2), 7:5