Podruhé a naposled: Dateová se ve 46 letech loučí s profesionální kariérou

- Filip Lefenda

Tenisoví fanoušci jí v posledních letech přezdívali „tenisová babička“. Když se Kimiko Dateová v květnu roku 1989 zúčastnila svého premiérového grandslamu, na světě tou dobou bylo pouze 29 účastníků hlavní soutěže aktuálně rozehraného US Open. Tento týden šestačtyřicetiletá Japonka oznámila, že pověsí raketu na pomyslný hřebík.

S tenisem se Asiatka loučí podruhé, tentokrát podle všeho definitivně. Dateová, která i přesto, že je rozenou levačkou, hraje tenis pravou rukou, figurovala na žebříčku dvouhry nejvýše v listopadu roku 1995, kdy byla světovou čtyřkou. O necelý rok později dala tenisu „sbohem“ poprvé.

Po dlouhé pauze začala hrát Dateová od května 2008 jako tenistka bez žebříčkového postavení menší domácí turnaje, aby se jen o sedm měsíců později kvalifikovala do hlavní soutěže Australian Open. V tu chvíli bylo jasno – stará dobrá Kimiko je zpět!

Japonka během své profesionální kariéry vyhrála na okruhu WTA celkem 14 trofejí – 8 singlových a 6 v deblu.   

Na loňském Australian Open podlehla v prvním kole kvalifikace Francouzce Hesseové a již se na kurtech v témže roce neobjevila. Letos absolvovala zkraje května na domácím turnaji v Gifu comeback, podnik kategorie ITF ale pro ni skončil v úvodním kole.

Metu prvního kola nezdolala ani na dalších akcích v Stocktonu a Sacramentu, na druhém turnaji, jenž se uskutečnil na konci července, musela svůj zápas dokonce skrečovat. Jak Dateová přiznala, po transplantaci kolenní chrupavky, kterou prodělala začátkem roku, se necítí fyzicky nejlépe. „Ačkoliv v koleni necítím žádnou bolest, nemohu se pohybovat se stoprocentní volností, jak bych na turnajích potřebovala,“ napsala na svém blogu.

Rozhodla se proto, že skončí. Rozlučka proběhne příští měsíc na domácím turnaji v Tokiu. „Vždycky jsem tenis milovala a všechny turnaje brala se vší vážností, nyní se ale potýkám i s kvalitou tréninků. Obávám se o svou fyzickou kondici,“ cítí trojnásobná grandslamová semifinalistka, že už to zkrátka není ono. „Když srovnám úroveň své hry před a po zranění, je zde obrovský rozdíl, který již nejsem schopna napravit,“ povzdechla si.

A tak bude letos uzavřena jedna pořádně dlouhá kapitola. Houževnatá Dateová, která je pro svou bojovnost skrze pokročilý tenisový věk oblíbená na celém světě, se se soutěžními kurty nadobro rozloučí.