Heinová po zranění restartuje kariéru, v Přerově hraje po roce a půl

- Jan Vojkůvka

Měla před sebou skvělý přechod z juniorské kategorie mezi dospělé. Jako sedmnáctiletá prožila výbornou štaci v Egyptě, kde si na přelomu let 2014/2015 došla pro jedno finále a dvě čtvrtfinále. Jenže kariéru zabrzdilo zranění…

Aktuálně devatenáctiletá Simona Heinová po roce a půl hlásí návrat na kurty a do akce naskočila v kvalifikaci v Přerově. Než musela nechtěně přerušit svou kariéru, vyhoupla se už do deváté stovky světa a možnosti hrát určité turnaje ITF bez kvalifikace byla výbornou zprávou.

Jenže přišly problémy se zády a s pravým stehnem. Poslední soutěžní zápas odehrála na konci ledna 2015. „Byla jsem zraněná. Stalo se to tím, že jsem byla hodně přetěžovaná. A skřípávaly se mi nervy v těle, tak jsem nemohla hrát,“ svěřila se Heinová v rozhovoru v přerovském areálu, kde zahajuje svůj comeback.

„Jezdila jsem různě po doktorech, zkoušela jsem všechny možné medicíny a hlavně klidem se to vyléčilo,“ řekla ke své léčbě, kterou musela absolvovat.

Heinová patřila už mezi juniorkami mezi obrovské naděje českého ženského tenisu. Koneckonců byla v roce 2014 na 36. místě kombinovaného juniorského žebříčku. Někteří přirovnávali její herní styl k běloruské tenistce Viktorii Azarenkové. Její hlavní zbraní byly tvrdé a prudké údery.

Její návrat k tréninku probíhal složitě, jak sama přiznává. „Začala jsem trénovat v zimě a to bylo takové ještě nic moc, takže tak od jara,“ přemítá Heinová.

Na úvod si talentovaná hráčka poradila ve dvou setech se Slovenkou Lazarovou a mohla se radovat z vítězného návratu. Sama však přiznala, že úplně snadné to nebylo. „Hodnotím to tak, že to byl zápas skoro po roce a půl, takže byly trochu nervy,“ prohlásila po vítězném druhém kole, přičemž v tom prvním měla volný los. „Rozhodlo hlavně povzbuzování a že jsem furt myslela pozitivně,“ doplnila.

Sama také ví, že turnaj v Přerově je jen začátek a tak si žádné přehnané ambice nedává. Zůstává nohama na zemi a tuší, že musí jít zápas od zápasu.„Chci si to tu hlavně užít, je to první turnaj po dlouhé době a chci se dostat co nejdále. Spíš se tady rozehrát, ale samozřejmě, když se mi tu něco povede, tak budu ráda.“

Jaké jsou momentální cíle české tenistky, kterou mezi dospělými prakticky čeká start úplně od nuly? V podstatě jednoznačný. „Hlavně být zdravá,“ usmívá se Heinová.

V boji o první body do žebříčku po svém návratu musí zvládnout ještě finálové kolo kvalifikace a poté případně projít i přes první kolo hlavní soutěže. Soupeřkou ve třetím kole kvalifikace ji bude v neděli Slovenka Timea Jarušková.