Tvrdá zkouška české jedničky. Plíšková otočila dramatický zápas s domácí nadějí

- Jan Vojkůvka

Pořádné drama sledovaly zaplněné ochozy na kurtu Artura Ashe, na němž se v průběhu čtvrtečního programu US Open spolu střetly česká tenistka Karolína Plíšková a domácí naděje Nicole Gibbsová. Američanka, jež figuruje v žebříčku WTA až ve druhé světové stovce, prokázala, že je schopná hrát s nejlepšími a Plíškovou pořádně potrápila.

Odvést standard tentokrát rozhodně nestačilo. Karolína Plíšková ze sebe musela už ve druhém kole US Open vydat to nejlepší, aby mohla nadále usilovat o úspěch na závěrečném grandslamu sezony. Domácí Nicole Gibbsovou nakonec po téměř dvou hodinách hry udolala ve třech setech 2:6, 6:3, 6:4.

Světová jednička do utkání nevstoupila vůbec dobře a v prvním setu se spíš trápila a to zejména na podání. Ztratila dva své servisy a nedokázala si vypracovat ani jeden brejkbol. Zejména 15 nevynucených chyb pořádně sráželo českou hráčku, která nemohla využívat ani svou obvyklou zbraň, kterou je první servis. Navíc se čtyřiadvacetiletá Gibbsová vybičovala k senzačnímu výkonu, který okořenila 32 vítěznými údery.

Ve druhém dějství ovšem pětadvacetiletá Plíšková dokonale zahodila první sadu za hlavu a začala předvádět hru, s níž mohla už být spokojená. Padal jí do dvorce první servis, trefovala mnohem více winnerů, přestala zbytečně chybovat a vyhecovanou domácí hráčku začala stále více vystavovat tlaku. To se projevovalo i na nevynucených chybách Američanky, jež v první sadě udělala jen 4 chyby, ale ve zbývajících dvou setech jich trefila hned 24.

Plíšková tak vybojovala rozhodující třetí set, ve kterém se před zaplněným centrálním dvorcem tahala s domácí tenistkou o několik her a ve čtvrtém gemu zdárně odvrátila hrozbu ztráty servisu. V sedmé hře se Plíškové podařilo prodat své zkušenosti i kvality a čistou hrou sebrala lehce rozhozené Gibbsové podání. Odpor Američanky posléze začal slábnout, čehož Češka využila a duel doservírovala.

V utkání si pomohla česká hráčka 11 esy a zahrála celkem 29 vítězných úderů. Trochu ji naopak trápily chyby, obzvlášť v prvním setu. Celkově se dopustila 29 nevynucených chyb, z toho 7 dvojchyb.

Plíšková, jež k uhájení postu světové jedničky potřebuje postoupit přinejmenším do finále, tak nadále může usilovat na závěrečném grandslamu sezony o premiérový titul na turnajích velké čtyřky. A i takové dramatické a vydřené duely jí mohou v dalších kolech pomoci.