Delší trest pro Erraniovou? Italská anti-dopingová agentura se odvolala k ITF

- Jan Vojkůvka

Italská anti-dopingová národní agentura se nespokojila s mírným trestem pro Saru Erraniovou a podala odvolání k nezávislému tribunálu ITF s žádostí o přezkoumání případu a tvrdšího potrestání italské tenistky. Erraniová byla v první polovině srpna suspendována na dva měsíce za pozitivní test na letrozol.

Italka byla potrestána po testování vzorku moči, při němž byly odhaleny stopy letrozolu, který se využívá k léčbě karcinomu prsu, přičemž bez potřebné terapie je považován za doping.

„Prášek mé matky, který bere po operaci rakoviny prsu, se musel dostat do mého jídla. Musel tam spadnout,“ hájila se Erraniová ve svém vyjádření, které po suspendaci od Mezinárodní tenisové federace ITF vydala. „Nikdy v životě, natož během kariéry jsem neužila žádný zakázaný doplněk," podotkla.

Nezávislý tribunál ITF během vyšetřování zjistil, že Erraniová s nejvyšší pravděpodobností skutečně požila lék své matky, která podstoupila léčbu rakoviny prsu, přičemž její medikace obsahovala i léky s letrozolem. Tribunál posléze uznal, že verze italské hráčky je dostatečně uspokojivá.

S tím ovšem nesouhlasí Italská anti-dopingová agentura, která ve spolupráci s Italským olympijským výborem podala k tribunálu odvolání, aby bylo pozastavení činnosti Erraniové prodlouženo. Pokud tribunál ITF odvolání uzná, pak by se celý případ měl dostat ke sportovní arbitráži v Lausanne. V takovém případě se očekává, že by ke slyšení mohlo dojít až začátkem roku 2018

Erraniové trest za doping vyprší zkraje října. Reálně jí však hrozí, že se celý případ opět otevře.