Jsem pro nulovou toleranci, říká Federer o dopingu

- Jan Vojkůvka

Ožehavé téma dopingu se dostává po suspendaci Marie Šarapovové opět do popředí. Zatímco někteří vyjadřují ruské tenistce podporu, jiní by naopak byli pro vyšší trest za úmyslné dopování. Jak se na celou věc dívá elegán Roger Federer?

Bylo překvapením, když Maria Šarapovová přiznala, že byla pozitivně testována na doping, konkrétně pak na Meldonium. Po jejím vyjádření bylo jasné, že přijde tvrdá suspendace.

Dva roky, které vyfasovala, jsou pro mnohé ale příliš, stejně jako pro ni samotnou. Šarapovová se hodlá odvolat k arbitráži, ale mnozí poukazují na to, že Šarapovová zcela vědomě dopovala téměř po celou svou kariéru, když přiznala, že užívala tabletky před zápasy pravidelně. A fakt, že se Meldonium dostalo na seznam zakázaných látek až letos ji pak příliš neomlouvá. A zejména ji neomlouvá fakt, že tento fakt nezaznamenala ani ona ani její tým.

Podobně pak hovoří i Roger Federer, rekordman v počtu grandslamových titulů, který se zařadil mezi ty, kteří Šarapovové úspěšné odvolání příliš nepřejí.

„Neznám sice všechny detaily,“ řekl v rozhovoru pro média během turnaje ve Stuttgartu. „Ale jsem pro nulovou toleranci,“ podotkl rázně.

„Pochopitelně má právo se bránit, jako každý. Nevidím ale žádný rozdíl v tom, jestli to bylo úmyslné nebo ne. Musíte si být stoprocentně jistí, co užíváte a znát dopady a důsledky,“ má jasno Federer.

Šarapovová byla pozitivně testována na Australian Open a hájila se tím, že Meldonium užívala ze zdravotních důvodů a nevěděla, že se dostalo na seznam zakázaných látek. Pětinásobná grandslamová vítězka si kvůli tomu dva roky nezahraje a podle některých expertů může celá kauza mít ještě dohru a to ne takovou, jakou si Ruska přeje. Ve hře je totiž také odvolání organizace WADA, antidopingové agentury.

Federer zůstává neoblomný a nadále prosazuje tvrdší antidopingové kontroly a to i zpětné. "Měli bychom si ponechat krevní testy po 10, 15 nebo 20 let pro plašení potenciálních podvodníků," dodal.