Sorry, parťáku, beru ti jedničku, napsala Šafářová. Neteře chtějí být jako ona

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Když Bethanie Matteková-Sandsová prochází s berlemi útrobami hlavního stadionu US Open, připomíná to rozruch okolo Rogera Federera. Deblová parťačka Lucie Šafářové se culí na všechny strany, zdraví každého a přijímá povzbudivá slova. A vůbec jí nevadí, že pozici na trůnu jí kvůli zranění vyfoukla právě Lucie Šafářová.

Naopak, New York a US Open si tyhle dvě neodlučitelné kamarádky užívají spolu. I když se Bethanie pohybuje spíše s pomocí berlí, stihla už se Šafářovou zajít třeba na společnou večeři nebo následnou párty.

„Pere se s tím hrozně statečně. Za chvíli si jde zrovna zahrát, i když zatím z místa. Jsem ráda, že to zvládá pozitivně a je mimo největší bolesti,“ řekla Tenisovému světu Šafářová, která hrozivé zranění své parťačky ve Wimbledonu obrečela přímo na tribuně.

S lavírující Američankou bylo zřejmé, že trůn nejspíš brzy převezme právě Šafářová. „Věděla jsem, že to je blízko a když budeme s Bárou Strýcovou hrát dobře, tak by se to mohlo povést. Body jsem nepočítala, ale když mi začaly přicházet zprávy, tak jsem věděla, že jsem jednička,“ usmála se česká tenistka.

Hned po gratulacích od známých poslala tuhle novinu i Bethanii, právě kterou na trůně vystřídala. „Já jsem byla ta první, kdo napsal: Parťáku, sorry, beru ti pozici jedničky,“ popisovala Šafářová. „Stejně je to ale zásluha nás obou,“ dodala hned.

I když ve čtyřhře už tenistka původem z Brna dosáhla vrcholu, dál se nevzdává ambicí i v singlu. „Ve dvouhře bych se ráda vrátila do světové dvacítky. Už do konce roku nemám žádné obhajoby, takže snad žebříček posunu,“ doufala před středečním duelem 1. kola US Open s Anett Kontaveitovou z Estonska.

Ať už bude její kariéra pokračovat jakkoliv, titul světové jedničky jí nikdo nevezme, což se kromě fanoušků zamlouvá i neteřím, které ke své tetě vzhlíží. „Vidím moje neteře, jak mě napodobují, chtějí hrát a tenis je baví. Doufám, že se k nim přidají i jiné mladé slečny,“ věštila snad zářivou budoucnost českého tenisu.