Tenisový svět v očekávání: Zažijí Federer s Nadalem své newyorské poprvé?

- Filip Lefenda

Už se spolu na tenisových dvorcích utkali sedmatřicetkrát, v případě tenisové rivality Rogera Federera a Rafaela Nadala však rozhodně nehrozí, že se jí někdy nabažíme do sytosti. Oba mají navíc stále „co napravovat“ – třeba na newyorském grandslamu obě legendy síly ještě nikdy nezměřily. Dojde na duel snů právě letos?

Osmatřicátý vzájemný střet by byl jistě oslavou světového tenisu, zápasy obou jmenovaných mají obrovský náboj. Nadal, vítěz letošního Roland Garros, vede vzájemnou bilanci poměrem 23-14, všechna tři letošní měření sil ale ovládl nedávno šestatřicetiletý Federer, jenž pro změnu opanoval zbylé dva letošní grandslamy – Australian Open a Wimbledon.

Melbourne, Indian Wells, Miami. Tři destinace, tři výhry aktuální světové trojky ze země helvétského kříže. Na antukový souboj ke smůle Nadala letos nedošlo, na oranžový písek si musí nechat zajít chuť i v zámoří. Přesto by jistě novopečená světová jednička Federera opět ráda vyzvala, byť na americkém betonu. Bez šance by rozhodně nebyla.

Jedno je jisté – pokud k souboji ve Flushing Meadows skutečně dojde, trofej pro grandslamového šampiona vítězství automaticky znamenat nebude. Oba borci jsou totiž nalosováni ve stejné polovině pavouka, a tak na sebe mohou narazit „už“ v semifinále.

„Rád bych si s Rafou v New Yorku zahrál, ideálně v nočním utkání. Bylo by to ve skvělé atmosféře, podobně jako v Austrálii,“ uvítal by další vzájemnou konfrontaci devatenáctinásobný grandslamový vítěz Federer. „Myslím, že by to byl skvělý zážitek pro všechny zúčastněné,“ dodal pro web ATP.

Před rokem musel Švýcar poslední grandslam ročníku vynechat kvůli zranění, letos by na něm rád zaútočil na jubilejní dvacátou trofej. „První zdejší vítězství bylo opravdu velké, rok 2004 byl pro mě úžasným. Byl jsem poprvé světovou jedničkou a vyhrál US Open,“ ohlíží se za třináct let starým úspěchem. „New York jsem si zamiloval už jako junior, vždy se sem rád vracím,“ přiznal hráč, který svůj triumf v následujících čtyřech letech zopakoval. Od roku 2008 ale na trofej z amerického grandslamu čeká.

Nyní může být vše jinak. V New Yorku zaútočí nikoliv pouze na titul, ale i post světové jedničky, který drží právě Nadal. Potřebuje k tomu uspět právě v očekávaném semifinále. Bude v něm skutečně Nadal? Jednatřicetiletý levák triumfoval ve Flushing Meadows v letech 2010 a 2013. Federera naposledy porazil na Australian Open před třemi lety.

Svět ovšem obletěly obrázky z pátečního Nadalova tréninku, ve kterém se spolufavorit na celkové vítězství potýkal s bolestí kolene. O jak vážný problém jde a nakolik bude Španěla bolest limitovat, je v těchto chvílích otázkou.

Jisté je, že turnaj začne utkáním se Srbem Dušanem Lajovičem, 84. hráčem světa. Federera čeká domácí talent Francis Tiafoe, jenž v žebříčku otevírá osmou desítku.