Škamlovou na dvorci zaskočila zimnice. Nevěděla jsem, co se děje, svěřila se

- Jan Vojkůvka, Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Do kvalifikace US Open se dostala na poslední chvíli a splnil se jí tím velký sen. Radost z možnosti bojovat na svém doposud největším turnaji jí mírně zkalil jen stav, kterým si během třetího setu utkání prvního kola procházela. „Chvilku mi bylo teplo, pak zase zima. Nevěděla jsem, co se děje,“ vyprávěla slovenská kráska v rozhovoru pro Tenisový svět.

Do zápasu sice vstoupila výborně, vyhrála první set, ale od druhé sady se začala dostávat stále více pod tlak a nakonec na kýžené vítězství nedosáhla. Výrazně se na ní projevily také podmínky, jež v New Yorku panují. Velké horko a dusno dokáže vyčerpat tenisty stejně jako náročný zápas a kdo se nestačí aklimatizovat, ten na to doplácí.

To byl, bohužel, i případ Škamlové, které se ve třetím setu udělalo špatně, když dostala zimnici a zápas jen s vypětím všech sil dohrála. „Byla strašná vlhkost a teplo a tím, že jsem se snažila hrát hru, na kterou nejsem zvyklá, jsem vydávala spoustu energie. Postupně mi docházely síly a ve třetím setu mi začala být chvíli zima, pak zase teplo. Nevěděla jsem, co se děje,“ přiznala Slovenka. „Už jen zaservírovat do kurtu pro mě bylo velmi náročné. Byla jsem ráda, že jsem zápas vůbec mohla se ctí dohrát.“

V Americe se jí to přitom nestalo poprvé, kdy by v průběhu utkání měla zdravotní obtíže. V roce 2010 ještě v juniorské kategorii muselo být utkání Škamlové dokonce předčasně ukončeno. „Když jsem tu hrála ještě mezi juniorkami před sedmi lety, tak mi skrečovali zápas. Dostala jsem tehdy celotělní křeče,“ vzpomínala Škamlová. „Stává se mi to tu nějak často. Musím na tom zapracovat a doufám, že to příště už bude lepší.“

Ač se musela sklonit před uměním Nizozemky Lesley Kerkhoveové, s níž prohrála 6:2, 4:6, 1:6, tak si Chantal Škamlová svůj debut mezi seniorkami na grandslamu užila. „Je pro mě obrovský úspěch už jen to, že jsem se sem dostala,“ usmívala se.

Že si zahraje ve Flushing Meadows se dozvěděla až dva dny před začátkem kvalifikace. Narychlo se tak musela připravit na svou velkou premiéru, o níž dlouho snila. Rychlý přesun do Ameriky, snaha navyknout si na betonový povrch. Vše bylo hektické. „Snažila jsem se připravit, jak nejlépe jsem mohla. Ale tréninku na hardu nebylo tolik a ani moje hra neodpovídala zrovna tomuto povrchu, na což jsem i doplatila,“ konstatovala Škamlová.

„Jsem trochu emotivní člověk a nedá se říct, že by zklamání ze zápasu už vyprchalo. Bude mě to ještě chvíli štvát. Doufám, že na dalším grandslamovém turnaji už se mi podaří uspět,“ usmála se třiadvacetiletá tenistka.