Zdráv a připraven na magickou dvacítku. Jsem tam, kde chci být, hlásá Federer

- Radek Štohl

Hned poté, co se po vybojovaném finále v Montrealu odhlásil Roger Federer z Masters v Cincinnati, se začali tenisoví nadšenci ptát. Stihne US Open? V den losu je jasné, že se švýcarský fenomén závěrečného grandslamu roku zúčastní. Tenisový svět získal s třetím hráčem světa rozhovor, který se podařilo získat během prezentace Laver Cupu v New Yorku. První ročník této akce je na programu již za měsíc.

Na čtvrtém grandslamu sezóny se kvůli zranění neobjeví Djokovič, Wawrinka, Raonic, Nišikori, velice nejistá byla rovněž účast Andy Murrayho. Americký turnaj mohl nečekaně přijít také o letos dominujícího Federera, který si po kanadské “1000 “ na Rogers Cupu dal kvůli problémům se zády na chvíli volno, aby byl na nadcházející major plně připravený.

„Jsem přesně tam, kde chci být. Šel jsem na to pomalu, protože se ta mi možnost prostě naskytla,“ prohlásil Roger Federer v New Yorku, kde byli tento týden představeni zbývají účastníci Laver Cupu. „Do začátku US Open zbývaly stále dva týdny. Nemusel jsem nikam spěchat, abych nahnal body, nebo odehrál soutěžní zápasy,“ věděl moc dobře tenista pyšnící se v roce 2017 skvělou bilancí pětatřiceti výher a jen tří porážek.

Šestatřicetiletý hráč si na závěrečném grandslamu zahraje po roční přestávce již posedmnácté v hlavní soutěži, pouze při své první účasti ve Flushing Meadows nedokázal projít z kvalifikace. Od té doby si však na těchto kurtech připsal pět titulů.

„Jsem velmi nadšený že tady můžu opětovně hrát, zdravotně se cítím mnohem lépe než před týdnem. Bude to tady však velmi těžké. Sice to říká každý, ale doopravdy si nemyslím, že bych mohl tento rok ovládnout tři grandslamy,“ stojí na webu tennisworldusa.org prohlášení bývalého prvního hráče tenisového žebříčku.

Právě tenista pocházející z Basileje bude jednou z ústředních postav Laver Cupu. „Strávíme tam pohodový týden, ve kterém se všichni pokusíme ze sebe dostat jen to nejlepší, co v nás bude. Hlavně si však užijeme společné chvíle,“ dodal na závěr natěšený majitel devatenácti grandslamových trofejí.

Hlavní soutěž US Open se rozjíždí v pondělí a vítěz mužské dvouhry bude známý 10. září. Krátce na to se řada špičkových tenistů sjede do Prahy, kde se bude od 22. – 24. září konat premiérový ročník Laver Cupu. Na této velmi sledované akci si kromě Federera zahraje také Tomáš Berdych, Rafael Nadal, nebo John Isner.