Deblové hody! Kdo z Čechů nastoupí na US Open ve čtyřhře?

- Johan Čáp

Na kurtech ve Flushing Meadows odstartuje poslední srpnový týden velký tenisový cirkus. Hlavní soutěž posledního grandslamu sezóny nabídne pro tenisové fanoušky fantastické příběhy. Boj Karolíny Plíškové o post světové jedničky nebo mužský pavouk bez většího favorita. I čtyřhra ovšem přinese fantastickou podívanou, která může výrazně rozhodnout o účastnících říjnového Turnaje mistrů a mistryň. Pro tuzemské diváky navíc přichází fantastická zpráva – o české deblisty nebude nouze!

ŽENY

Česká republika se tento týden stala tenisovou velmocí, neboť v ženském tenise má v držení obě nejvyšší místa světového žebříčku. Karolína Plíšková uhájila o pět bodů singlovou část a Lucie Šafářová se stala díky semifinálové účasti v Cincinnnati deblovou hráčkou No. 1! Pro české diváky tak dostane čtyřhra logicky zajímavý šmrnc, čímž se dostane z lehkého stínu věčně upřednostňované dvouhry.

Šafářová se však jako obhájkyně titulu z US Open bude muset obejít bez své tradiční parťačky, Bethanie Matteková-Sandsová stále rehabilituje po nepříjemně vypadajícím zranění kolena, které utrpěla na wimbledonské trávě. Třicetiletá vládkyně deblového pořadí tak stejně jako v Torontu a Cincinnati pokračuje ve spolupráci s krajankou Barborou Strýcovou. Česká dvojice by měla být třetím nasazeným párem.

Kvůli horšímu postavení Strýcové je totiž předskočily letošní wimbledonské šampionky, Rusky Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová, a taktéž Martina Hingisová s Tchajwankou Čchan, které jsou nasazeny jako druhý deblový pár.

Další české deblistky ale nejsou vůbec pozadu, Andrea Hlaváčková s Maďarkou Timeou Babosovou jsou turnajové pětky, semifinalistky z French Open Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou jsou sedmé nasazené. První desítku pak uzavírá zkušená Květa Peschkeová, která už tradičně nastoupí po boku Němky Anny-Leny Grönefeldové.

Jako první nenasazené, tedy pár číslo sedmnáct, jsou Renata Voráčová s japonskou tenistkou Makoto Ninomijaovou, které tak překvapily svou letošní jízdou v All England Clubu, jež skončila až v semifinále. Tandem plný mládí, tedy Markéta Vondroušová s Američankou CiCi Bellisovou je těsně za hranici nejlepší třicítky, Kristýna Plíšková se Švýcarkou Viktorijou Golubicovou pak jsou ještě o tři místa níže. Devátý pár s českou stopou se v hlavní soutěži objeví díky spolupráci Barbory Krejčíkové s ukrajinskou parťačkou Ljudmilou Kičenokovovou.

Newyorské dvorce mohou dokonce při shodě mnoha okolností přivítat i desátou dvojici s českou tenistkou, Eva Hrdinová spolupracující s Australankou Monique Adamczakovou je čtvrtá pod čarou, nad níž je zajištěná účast v deblovém pavouku.

MUŽI

Mezi muži už to taková česká podívaná nebude. Jediným párem s tuzemským zastoupením bude dvojice Lukáš Rosol – Roman Jebavý, nasazeni jsou jako 35. pár. Pro druhého jmenovaného to bude jediný turnaj z americké betonářské túry. Čeští hráči však nebudou patřit k favoritům, těmi by měli být hlavně Fin Henri Kontinnen s Australanem Johnem Peersem, kteří jsou nasazenými jedničkami. Pozadu s ambicemi rozhodně nezůstanou ani obhájci titulu Jamie Murray a Bruno Soares, turnajové čtyřky. Dvojkami pavouku budou šampioni z letošního Wimbledonu, Polák Lukasz Kubot s Brazilcem Marcelem Melou.