MČR v Ostravě: Mužská dvouhra již zná své finalisty, o titul si zahraje i bývalý daviscupový reprezentant

- Radek Štohl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z OSTRAVY: Ve čtvrtek měl republikový šampionát na programu dvě semifinále mužské a dvě semifinále ženské dvouhry. O vstupenku do finále bojoval jako první Ivo Minář, v minulosti dvaašedesátý hráč světového žebříčku a také bývalý daviscupový reprezentant. Jeho soupeřem byl Marek Řeháček, který sice v turnaji vyřadil nejvýše nasazeného Schmida, na zkušeného protivníka ovšem již jednoznačně nestačil. Ve druhém zápase potvrdil roli favorita David Poljak, jednadvacetiletý tenista otočil zápas s Michalem Fraňkem. Ve finále mužského deblu uspělo duo Poláček/Franěk, vítězkami ženské čtyřhry se staly Jarošová se Svobodovou.

Dvouhra muži
Prvním finalistou letošního ročníku mužské dvouhry se stal Ivo Minář. Zkušený tenista v úvodním semifinálovém duelu narazil na Marka Řeháčka, o dvanáct let mladší protivník ovšem na krajana nestačil zcela jasně dvakrát 1:6. Oběma tenistům padalo do hry stejné procento prvního servisu, značný rozdíl nastal ovšem ve vyhraných bodech po podání. Třiatřicetiletý Minář vyhrál po trefeném úvodním servisu 76 % výměn, zatímco jeho soupeř pouze 40 %. Po druhém podání navíc bývalý daviscupový reprezentant ztratil jediný míček, naopak Řeháček vyhrál po této akci šest balónků. V minulosti člen elitní sedmdesátky žebříčku nedovolil nečekanému semifinalistovi ani jeden brejkbol, sám jich využil hned pět ze šesti.

Proti Minářovi se v boji o trofej postaví David Poljak. Jednadvacetiletý hráč ve druhém semifinálovém duelu porazil Michala Fraňka, ačkoliv první sadu prohrál 2:6. V následujících dvou setech ovšem favorit již nezaváhal a po sadách 6:4, 6:2 se tak může těšit na finále.

Dvouhra ženy

V prvním semifinále se skvělým výkonem zaskvěla Karolína Kubáňová. Teprve šestnácetiletá tenistka překvapila hladkým postupem do finále, když porazila Nikolu Novotnou jednoznačně dvakrát 6:1. Mladá tenistka dokázala vzít své soupeřce servis hned šestkrát, naopak sama si své podání prohrála pouze jednou. Kubáňová získala ze svého prvního servisu 71% bodů, zatímco Novotná jen 41%.

Kubáňovou ve finále doplnila Tereza Polanská, která ve dvou setech porazila Nikolu Tomanovou 6:2 a 7:5. Přišlo mi, že jsem měla více sil, chtěla jsem hrát hlavně dlouhé výměny, které mi vyhovovaly," prozradila Polanská. Ta sice ve druhé sadě prohrávala 3:5, pak však dokázala soupeřce vzít servis, a nakonec dokonala obrat.

Semifinále dvouhry mužů
Marek Řeháček - Ivo Minář 1:6, 1:6
David Poljak - Michal Franěk 2:6, 6:4, 6:2

Semifinále dvouhry žen
Karolína Kubáňová
- Nikola Novotná 6:1, 6:1
Tereza Polanská - Nikola Tomanová 6:2, 7:5

Finále čtyřhry mužů
Vejvara, Štěpánek - Poláček, Franěk 3:6, 1:6

Finále čtyřhry žen
Jarošová, Svobodová
- Stuchlá, Dudláková 2:6, 6:3, 10:6