Berdych si zahraje pražský Laver Cup! Chtěl bych hrát debla s Rogerem, září

- Filip Lefenda

Tomáš Berdych posílí celek Evropy na zářijovém Laver Cupu! Semifinalistu letošního Wimbledonu si do týmu vybral švédský kapitán Björn Borg. „Strašně moc se těším. Už když myšlenka Laver Cupu vznikla, vždy jsem jí byl nakloněn,“ neskrývá vytáhlý Čech radost z toho, že si zahraje před domácím publikem.

„Mám rád týmové soutěže a Laver Cup je něco nového, unikátního,“ míní hráč, který s českým týmem dvakrát vyhrál Davisův pohár.

Toho, že bude moci hájit barvy týmu Evropy, si nesmírně cení. „Je to v mé kariéře velký bod, na který pak budu rád vzpomínat,“ přiznává. „Laver Cup má hodně dobré základy, může fungovat hodně dlouho. A jelikož se první ročník koná v Praze, těším se ještě víc,“ vyhlíží jedenatřicetiletý tenista akci, která se bude konat v pražské O2 aréně ve dnech 22. až 24. září.

Berdych si nominaci dost možná vysloužil i Wimbledonem, na němž se stejně jako před rokem probojoval až do semifinále. Český hráč to cítí podobně. „Je cennější, když mám v době, kdy se o nominaci rozhoduje, za sebou dobrý výsledek. Wimbledon mi v sezóně otevřel pár dveří – ať už jde o Laver Cup, Turnaj mistrů nebo návrat do první desítky,“ uspěl by Čech rád i na dalších frontách.

Plánuje některým kolegům ukázat krásy české metropole? „Jsme profíci, respektujeme se jako hráči i lidi. Na turnajích se potkáváme skoro každý týden. Máme své týmy, snažíme se nachystat na zápas. Moc si nedovedu představit, že bychom společně procházeli město,“ zamýšlí se Berdych nad záludnou otázkou, ale posléze přeci jen dodává: „Když se mě kluci zeptají, samozřejmě jim rád poradím nebo pomůžu. Každý si bude chtít užít čas po svém,“ říká česká tenisová jednička.

Hodně zajímavé dvojice mohou být v Praze k vidění ve čtyřhře, byť jí někteří elitní singlisté na normálních turnajích tolik neholdují. „Zajímavých parťáků je v týmu víc než dost. Bylo by určitě zajímavé zahrát si debla s Rogerem. To se nepoštěstí každému,“ vyjádřil své přání člen výběru kapitána Björna Borga, který bude mít kromě švýcarské legendy k dispozici rovněž Rafaela Nadala, Marina Čiliče či Dominica Thiema. Jednoho hráče ještě oznámí.

„Vnímám ho jako průlomového tenistu. Lišil se od ostatních, hrával bekhend obouruč. Ve Wimbledonu dokázal porážet ty nejlepší soupeře hrou od základní čáry a pětkrát ho vyhrál celkově,“ vyzdvihl aktivní kariéru švédského kapitána Tomáš Berdych. „Co jsem slyšel historky, byl to obrovský profík. Na kurtech trávil ohromnou spoustu hodin.“

K jedenáctinásobnému grandslamovému šampionovi ve dvouhře chová Berdych velký respekt. „Je to obrovská legenda. Párkrát jsem ho potkal na podzimním turnaji ve Stockholmu, kam ho zvali jako čestného hosta. Je paráda mít takového kapitána,“ pronesl dále na adresu jednašedesátiletého seveřana, který na okruhu ATP posbíral ve dvouhře celkem 64 trofejí.

V souvislosti s blížícím se Laver Cupem vyvstává stále častěji otázka, zda bude turnaj plnohodnotným měřením sil obou výběrů, či zda půjde spíše o exhibici. Jakého názoru je čerstvý člen týmu Evropy? „Počítám s tím, že se bude hrát naplno. Nový formát možná svádí k představě, že se bude konat nějaká exhibice, ale osobně mě ani nenapadlo, že by to měla být nějaká legrace,“ má v této věci jasno Berdych, nová posila týmu Evropy.