Bolest v obličeji ji nepustí na kurty. Snad se vrátím příští rok, doufá Paszeková

- Jan Vojkůvka

Zdravotní trable Tamiry Paszekové neberou konce. Bývalá 26. hráčka světa se nadále musí obejít bez tenisu a dříve, než v příštím roce, se nevrátí. Rakušanka se dál podrobuje léčbě neuralgie trigeminu, která jí způsobuje velké bolesti a nepustí ji na kurty.

„Spousta z vás se mě ptá, proč nejsem k vidění na kurtu,“ napsala svým fanouškům na sociálních sítích. „Byla mi diagnostikována neuralgie trigeminu a prozatím není jisté, kdy se budu moci vrátit k tenisu.“

Neuralgie trigeminu či neuralgie trojklanného nervu je bolestivé chronické onemocnění tohoto nervu. Tuto nemoc charakterizují bleskově vznikající, šlehající bolesti, které vždy postihují pouze jednu polovinu obličeje. Často jsou vnímány jako bolest zubů.

„Dá se očekávat, že léčba zabere ještě nějaký čas než mé bolesti odezní. Ale je tu velká šance, že bych se snad mohla na okruh vrátit v roce 2018,“ pokračovala Paszeková. „Snažím se zůstat především velmi pozitivně naladěná a zkouším dělat vše pro to, aby se má současná situaci zlepšila. Cestuji na místa, kde jsem zatím nebyla, trávím čas s přáteli a rodinou, učím se nové jazyky.“

„Velmi oceňuji, že mě nepřestáváte podporovat. Už se nemohu dočkat, až se vrátím na kurty,“ dodala Paszeková.

Šestadvacetiletá tenistka během své kariéry získala hned tři tituly na okruhu WTA. V roce 2006 triumfovala jako teprve patnáctiletá v Portoroži. Na další triumf musela počkat čtyři roky, než ovládla kanadský podnik na turnaji v Quebecu. V roce 2012 pak triumfovala na trávě v Eastbourne. Právě travnatý povrch přinesl Paszekové největší úspěchy na grandslamech. V letech 2011 a 2012 postoupila ve Wimbledonu do čtvrtfinále.

V letošní sezoně však Paszeková odehrála jen únorové utkání ve Fed Cupu a následně dva turnaje na okruhu ITF, na nichž ale v obou případech skrečovala své zápasy prvního kola. Od března se na dvorcích neobjevila.