Finálové trápení Wozniacké pokračuje. Snad dostaneme ještě jednu šanci, škádlila svůj tým

- Jan Vojkůvka

Dánské tenistce Caroline Wozniacké se letos ve finálových zápasech zkrátka nedaří. Svou bilanci si nevylepšila ani v Torontu, kde utržila už šestou porážku z bojů o turnajový primát. Naopak Ukrajinka Jelina Svitolinová v neděli večer potvrdila, že letos prožívá svou životní sezonu. V závěrečném utkání turnaje Premier 5 v Kanadě získala druhý titul z této kategorie v tomto roce, když ve finále pokořila Wozniackou 6:4, 6:0

Ke stejnému finálovému střetnutí mezi oběma soupeřkami došlo letos už jednou. Rovněž na Premier 5 v Dubaji v polovině února zvítězila Svitolinová nad Wozniackou (6:4, 6:2) a historie se tak opakovala.

Zápas v Torontu byl dlouhou přetahovanou až do stavu 4:4. V devátém gemu však Wozniacká darovala své soupeřce svůj servis dvojchybou a od té chvíle už nedokázala Svitolinové konkurovat. Ukrajinka vyhrála následujících sedm her v řadě a ještě více prohloubila trápení Wozniacké ve finálových zápasech.

Její bilance je vskutku velmi špatná. Šest finále, šest porážek, skóre 0:12 na sety. Víc odlišně finalistky v Torontu vypadat nemohly. Svitolinová totiž z pěti finálových zápasů vždy odešla jako vítězka. V cestě za pěti tituly ztratila jediný set v Římě proti Halepové.

„No, snad dostaneme ještě jednu šanci vyhrát titul,“ řekla s vyplazeným jazykem směrem ke svému týmu při pozápasovém slavnostním vyhlášení Wozniacká. Na tiskové konferenci poté zvážněla: „Byl to těžký den, soupeřka hrála velmi dobře. Dokázala mixovat údery a měnit tempo hry a stavěla mě do hodně nekomfortní pozice. Možná jsem dnes mohla zkusit hrát rychleji, ale Jelina hrála hodně chytře a dokázala z mé hry udělat svou výhodu,“ uvedla Wozniacká.

Ukrajinská tenistka se po pátém letošním titulu posunula ve světovém žebříčku už na čtvrté místo a přiblížila se samotnému vrcholu na okruhu WTA. Už v Cincinnati totiž může bojovat o post světové jedničky. Jaký byl její recept na vítězství?

„Musíte do takového zápasu jít s vyčištěnou hlavou a mít jasný plán, co chcete na kurtu dělat,“ vysvětlila Svitolinová. „Dnes, když jsem šla na zápas, pořád jsem si říkala, že to není finále. Snažila jsem se myslet na to, že je to třeba čtvrtfinále.“

„V našem předchozím finálovém utkání v Dubaji jsem byla pod obrovským tlakem. Poprvé jsem tehdy pronikla do elitní desítky světa,“ připomněla Ukrajinka. „To vítězství bylo naprosto úžasné, ale také jsem z toho utkání získala spoustu zkušeností. Poučila jsem se a to mi dnes hodně pomohlo, abych dokázala uklidnit své nervy při důležitých okamžicích.“

V utkání přitom rozhodně nebyla zcela ve své kůži a o to víc se musela na kurtu snažit. „Dneska bylo velké horko, tak jsem se na začátku trochu trápila. Už po prvním gemu jsem byla hrozně unavená,“ usmívala se Svitolinová. „Navíc jsem věděla, že musím předvést opravdu dobrý tenis, protože Caroline moc nechybuje. Je to vždy velká dřina, abyste ji přinutili ke zbytečné chybě. Šla jsem do každé výměny naplno a nechala jsem na kurtu všechno. Stále nemohu uvěřit tomu, že jsem to zvládla a teď držím trofej,“ dodala.