Ve Fed Cupu drtila Češky, na Spartě ale Golubicovou vyřadila mladá Slovenka

- David Soumar

Teprve 17letá Viktória Kužmová se jeví jako velký talent. Svou aktuální formu potvrdila i v úvodu kvalifikace na turnaj WTA, jehož hlavní soutěž startuje na Spartě v pondělí. Slovenská hráčka v prvním kole přehrála Švýcarku Golubicovou, jež minulý víkend pořádně zdramatizovala semifinále Fed Cupu.

Na tvrdém povrchu v Luzernu porazila obě Češky – Karolínu Píškovou a Barboru Strýcovou (které se turnaje v pražské Stromovce rovněž účastní). Postup do finále tak českým barvám pořádně zkomplikovala. Češky nakonec postup vybojovaly až v závěrečné čtyřhře a vyhrály 3:2 – oba švýcarské body vybojovala ve dvouhře Viktorija Golubicová.

Golubičová se tedy své soupeřce před zápasem rozhodně nejevila jako slabá soupeřka. „Samozřejmě jsem věděla, jaké má výsledky a že má sezonu výborně rozběhnutou. Zápas jsem si chtěl užít. Jsem ráda, že jsem to takto zvládla,“ říká Kužmová, přemožitelka Švýcarky.

Kužmová postoupila po sadách 7:5 a 6:4. Ve druhém setu sice dokázala švýcarská tenistka snížit, ale v klíčových chvílích jistá Kužmová si výhru dokázala pohlídat. „Rozhodl první set. Kdybych ho prohrála, byla bych mnohem nervóznější,“ říká.

Slovenka si ale zároveň uvědomuje, že další kolo a případná kvalifikace do hlavní soutěže bude velmi obtížná. „Je to přece WTA turnaj, každý hraje skvěle. Bude to těžké.“

Kužmová ale rozhodně ukázala, že formu má. Golubičová je nejvýše postavenou hráčkou, kterou teprve 17letá hráčka letos porazila. Už před tím se jí ale dařilo na tureckých desítkách. Na začátku dubna došla až do finále, před tím dokonce slavila triumf na egyptském podniku. „Byla jsem v Turecku na turnajích a řekla bych, že výsledky mohly být i o něco lepší. Formu se ještě snažím vyladit, snad mi tato výhra pomůže,“ líčí Kužmová.

V dalším kole narazí mladá hráčka na Hlaváčkovou, která úvod kvalifikace taktéž zvládla. Československý souboj je na programu druhý hrací den.