Zverev zastavil neporazitelného Federera. Snad mi jednou poví, jaké je tu vyhrát, smál se Švýcar

- Jan Vojkůvka

Nastoupená cesta Alexandera Zvereva přináší své ovoce. Německý mladík se klání s nestárnoucím Rogerem Federerem, který držel šňůru 16 výher v řadě, nezalekl a v Montrealu po finálovém vítězství 6:3, 6:4 oslavil zisk druhého titulu z turnajů Masters v kariéře. Svou výhru navíc okořenil výkonem, během něhož neztratil ani jedno podání.

„Mně se tady ještě nikdy nepodařilo zvítězit a podívejte, Alexovi se to povedlo ve 20 letech. Snad mi jednou alespoň poví, jaký je to pocit vyhrát turnaj v Montrealu, já ho totiž neznám,“ smál se Federer při slavnostním ceremoniálu po utkání. O to více muselo Zvereva vítězství potěšit, není totiž příliš úspěchů, kterých by Federer během kariéry nedosáhl.

Do finále přitom dvacetiletý Němec vstupoval v roli outsidera, ač prožívá životní sezonu. Na okruhu ho už jen čtyři vítězství dělí od premiérového pokoření hranice 50 výher v jednom kalendářním roce, ve světovém žebříčku vystoupal už na sedmé místo a jeho kariéra dál míří ke hvězdám.

„Ani ve snu jsem nedoufal, že bych letos v srpnu mohl mít na kontě pět titulů a z toho dva z turnajů Masters. Ale je to výsledek mé tvrdé práce,“ radoval se Zverev. Kromě Masters v Montrealu a v Římě zvítězil také na turnajích v Montpellier, Mnichově a Washingtonu. A právě s titulem z Washingtonu vyhrál deset zápasů v řadě a získal dvě trofeje ve dvou týdnech. Jeho úspěch navíc korunoval fakt, že dokázal přerušit Federerovu vítěznou sérii. Federer od turnaje v německém Halle vyhrál 16 zápasů v řadě a až Zverev dokázal švýcarský rychlík zastavit.

„Vyhrát dva turnaje Masters v jednom roce je úžasné. A navíc, když jsem hrál dobře i minulý týden ve Washingtonu a získal jsem dva tituly po sobě. Cítím se skvěle. Mám pocit, že hraji nejlepší tenis svého života,“ neskrýval nadšení na tiskové konferenci.

Vítězstvím v Montrealu si navíc německý mladík zajistil účast na turnaji Next Gen ATP Finals v Miláně, na kterém se týden před Turnajem mistrů utkají nejlepší hráči do 21 let. A také účast na londýnském podniku má na dosah, v pořadí ATP Race se totiž zařadil na průběžné třetí místo a na jistotu kvalifikace mu schází už jen pouhých 995 bodů.

„Přijde mi, že je všechno tak přirozené. Samozřejmě, vyhrát dva turnaje Masters by každého naplnilo hrdostí a nikdo by to nemohl očekávat a ani já ne. Ale jsem šťastný, že se to stalo. Cítím, že můj vývoj jde správnou cestou,“ uvedl Zverev.

Poražený finalista Roger Federer si tak na svůj 27. titul z turnajů ATP World Tour 1000 bude muset počkat, stejně jako si bude muset počkat na celkově 94. titul z okruhu ATP, kterým by vyrovnal v historických tabulkách aktuálně druhého Ivana Lendla. Zároveň se mu nepodařilo v Montrealu stáhnout ztrátu na Rafaela Nadala ve světovém žebříčku a v boji o post světové jedničky nyní ztrácí na svého konkurenta 410 bodů.

„Ale byl to pozitivní týden,“ usmíval se Federer. „Finále jsem vážně neočekával, ale vychází to ze všech dobrých výsledků z této sezony. Dostat se do finále je pro mě úspěch. Jistě, z porážky jsem zklamaný, věřil jsem totiž, že bych mohl odehrát lepší zápas. Chtěl jsem více bojovat a být těžším soupeřem. Měl jsem své příležitosti, ale Zverev dnes hrál velmi dobře. Po celý týden hrál velmi dobře,“ upozornil Federer.

Jeho porážka ve finále turnaje v Montrealu byla první finálovou v tomto kalendářním roce. Doposud z pěti soubojů o titul odešel vždy jako vítěz. Nadále ale drží úchvatnou bilanci 35 výher a 3 porážek.

V Montrealu se však ozvala také jeho záda a sám Federer doufá, že se nejedná o nic dlouhodobého. Narušení výjimečné sezony šestatřicetiletého Švýcara by totiž rozhodně nebylo dobrou zprávou.

„Cítil jsem se celý týden dobře. Měl jsem sice trochu bolesti v zádech a ve svalech, ale to bude jen tím, že jsem zpět na betonových kurtech. Po dovolené a tréninku je pro tělo vždy trochu šok, když nastoupí do zápasů. Budeme muset počkat a uvidíme, jak se budu cítit v příštích pár dnech,“ podotkl Federer.

Oba tenisty čeká v dalším týdnu opět turnaj Masters, tentokrát v americkém Cincinnati.