O 27. titul z Masters i přiblížení se k světovému trůnu. Federerovi stojí v cestě supertalent Zverev

- Jan Vojkůvka

Souboj generací dychtivě očekává publikum v kanadském Montrealu, kde se v neděli odehraje finálový souboj, jehož hlavními aktéry budou čerstvě šestatřicetiletý fenomén Roger Federer a teprve dvacetiletý supertalent Alexander Zverev.

Roger Federer může v kanadském Montrealu přidat další zápis do své neuvěřitelné sezony i kariéry. Až v neděli večer nastoupí k utkání s Alexanderem Zverevem, bude bojovat nejen o 27. titul z Masters, ale také o celkově 94. triumf na ATP World Tour, čímž by dorovnal v historických tabulkách Ivana Lendla, který během své kariéry rovněž vybojoval 94 titulů.

Na prvního Jimmyho Connorse, který dosáhl na neskutečných 109 trofejí, sice Federer nadále výrazně ztrácí, ale Švýcar prokazuje, že i přes pokročilý věk jednoznačně dál patří k nejlepším hráčům světa, což dokázuje nejen jeho pět letošních titulů včetně dvou grandslamových trofejí, ale také velká šance, jak se po pěti letech vrátit na světový trůn.

Federer letos odehrál pět finálových klání a všechny dokázal vyhrát. V jedné z nejlepších sezon kariéry drží úchvatnou bilanci 35 výher a 2 porážek, čímž dává vzpomenout na roky, kdy dominoval mužskému tenisu. Jen málokdo ještě věřil tomu, že se dokáže Federer k těmto starým časům vrátit a opět kralovat. Obzvlášť, když po loňském Wimbledonu ukončil sezonu a dal si téměř půlroční pauzu. Federer však prokázal, že mu zápasová pauza jen prospěla, a když něco podobného zopakoval během antukové části sezony, už nikdo nepochyboval, že se opět vrátí na vrcholu sil.

Zastavit rozjetý švýcarský rychlík se pokusí supertalentovaný Alexander Zverev, který již nyní má jisté, že v pondělním vydání žebříčku vystoupá na sedmé místo světa. Mladý Němec rovněž prožívá úchvatnou sezonu, vyhrál v Římě svůj první turnaj Masters, vybojoval tituly na třech dalších turnajích a aktuálně drží šňůru devíti vyhraných zápasů v řadě. V semifinále navíc zastavil domácí senzaci Denise Shapovalova, který byl za úspěchem hnán zaplněným centrálním dvorcem.

S Federerem sice v posledním utkání prohrál hladce 1:6, 3:6, když na něho nestačil v německém Halle, ale zápasovou bilanci má s hrající legendou smírnou 2-2. Vyhrál v minulé sezoně, taktéž, v Halle a letos v Hopman Cupu. Zverev se navíc může stát teprve šestým tenistou, který vybojoval na své konto alespoň dva tituly z turnajů kategorie ATP World Tour 1000.

Králem sezony ovšem je Federer, který navíc nehraje jen o 27. titul z turnaje ATP Masters 1000, ale také o přiblížení se k postu světové jedničky. Pokud totiž ve finále zvítězí, bude v pondělním vydání žebříčku ztrácet jen 10 bodů na Rafaela Nadala, druhého hráče světa. A situace je taková, že vzhledem k absenci Andyho Murrayho může být Federer za dva týdny novou světovou jedničkou, pokud v Cincinnati uhraje stejný nebo lepší výsledek než Nadal.

Ve své podstatě se tak v Montrealu nebude bojovat jen o cennou trofej a 1000 bodů do žebříčku, ale také o mužský tenisový trůn. Utkání začíná ve 22:00 a vysílat ho bude kanál Digi Sport 2.