Jak na finálové prokletí? Očekávám dlouhé výměny, tuší Wozniacká

- Jan Vojkůvka

Bilance dánské tenistky Caroline Wozniacké ve finálových zápasech je v této sezoně katastrofální. Pět soubojů o titul, pět porážek. S výrazně negativním skóre se pokusí bývalá světová jednička prolomit letošní prokletí v Torontu, kde se ve finále utká s Ukrajinkou Jelinou Svitolinovou, jež je pasována do role mírné favoritky.

Porážky v Dauhá, Dubaji, Miami, Eastbourne a naposledy ve švédském Bastadu. Statistika světové šestky Caroline Wozniacké v této sezoně je na jednu stranu úžasná, na druhou stranu ale více neúspěšná být nemůže. Ač se dá říci, že Wozniacká prožívá jednu z nejlepších sezon kariéry, pomyslná třešnička na dortu stále schází.

Při svých finálových porážkách se hned třikrát musela sklonit také před uměním českých tenistek. V Dauhá a Eastbourne padla na raketě světové jedničky Karolíny Plíškové, v Bastadu pak nestačila na Kateřinu Siniakovou.

Snadnou úlohu nebude mít ani v Torontu, kde ve finále narazí na Ukrajinku Jelinu Svitolinovou. S ní prohrála už finálové klání v Dubaji a má jí tak co vracet. Jenže Svitolinová prožívá suverénně nejlepší sezonu kariéry.

Dvaadvacetiletá Svitolinová se stala první Ukrajinkou, která pronikla do první světové desítky. V této sezoně prohrála jen 9 zápasů a v jejích 43 výhrách se ukrývají tituly z Tchajpeje, Dubaje, Istanbulu a Říma. Oproti Wozniacké, která má letos finálovou bilanci 0-5, Svitolinová naopak ze čtyř finále vytěžila čtyři trofeje.

Jak tedy na ukrajinskou světovou pětku? „Bude to těžký zápas. Čekám hodně dlouhé výměny. Ale nemůžu se zápasu dočkat, bude to velmi dobré utkání,“ věří Wozniacká. Ostatně v Torontu hraje výtečný tenis, porazila Agnieszku Radwaňskou, Karolínu Plíškovou a zastavila senzační cestu Sloane Stephensové.

Svitolinová však pokořila při cestě do finále Venus Williamsovou, Garbine Muguruzaovou či světovou dvojku Simonu Halepovou.

Ženské finále v Torontu, jež slibuje vyrovnanou bitvu, má plánovaný začátek v 19:30 a vysílat ho budou kanály O2 TV Sport a Digi Sport.