Doping v tenise? Já si dávám pozor i na paralen, říká Allertová

- Jan Vojkůvka, Johan Čáp, Jakub Slunečko

EXKLUZIVNĚ PRO TENISOVÝ SVĚT: Denisa Allertová byla už dlouhou dobu před samotným začátkem posledního grandslamu sezóny první nahrádnicí pro hlavní soutěž. Jistota toho, že nebude muset na Flushing Meadows hrát kvalifikaci, však přišla až na začátku tohoto týdne. Aktuálně 97. hráčka světového žebříčku Sara Erraniová totiž kvůli dvouměsíční dopingové stopce bude muset newyorský podnik oželet. 24letá česká tenistka se tak stala osmou tuzemskou hráčkou v hlavní soutěži. V exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět se rozhovořila nejen o svých cílech pro grandslam, nicméně nevyhnula se ani palčivému tématu, které momentálně v tenisovém světě ostře rezonuje. Dopingu.

Deniso, na US Open jste se z pozice první náhradnice dostala do hlavní soutěže. Je to pro vás velká úleva?
Je to určitě hezké. Jsem strašně ráda, že jsem se do hlavní soutěže opravdu dostala. Bezesporu to bude příjemnější, než hrát tři těžká kola v kvalifikaci. A zároveň je to komfortnější i po finanční stránce, i když i kvalifikace je už i tak hodně dobře ohodnocená a prize money oproti předchozím ročníkům navýšili. Jsem ráda, že to takhle vyšlo a mohu obhajovat loňský výsledek přímo v hlavním pavouku.

Mluvila jste o navýšení prize money pro kvalifikaci. Z jakého důvodu to podle vás organizátoři udělali?
To úplně říci nedokážu. Ale určitě bude jedním z důvodů to, aby tam hráči raději jezdili a neodhlašovali se. Aby tam odcestovali všichni dobří tenisté, ať už na hlavní soutěž, nebo na kvalifikaci. Podobná situace nastala i v Austrálii, kde také zvýšili prize money. Spousta hráčů tam totiž vůbec jezdit nechtěla. Přeci jenom pro většinu tenistů je Melbourne strašná dálka a finančně je to taktéž náročné. Pak jednou zvýšili prize money a najednou se to všem začalo vyplácet. Tudíž pořádně narvaná už je i kvalifikace v Austrálii.

Počítala jste s tím, že byste se do hlavní soutěže mohla dostat? Byla jste hodně blízko už před uzávěrkou přihlášek.
Nemohla jsem s tím úplně na jistotu počítat, ale šance byly velké. Určitě byly větší než, když jsem takhle letos poskočila v Paříži, kde jsem byla asi čtvrtá pod čarou. Až potom jsem se díky odstoupivším soupeřkám dostala na pozici první náhradnice. Na US Open jsem byla hned po uzavření přihlášek jako první náhradnice a šance byly daleko, daleko vyšší. Ale pořád bylo potřeba mít na paměti fakt, že třeba budu muset jet hrát kvalifikaci.

Přesuňme se k aktuálním tématům, co jste říkala na případ Sary Erraniové a její pozitivní nález oznámený na začátku týdne, díky kterému jste se de facto dostala do hlavní soutěže?
Je to hodně nepříjemné, když se něco takového stane. Možná to byla nešťastná nehoda, ale vůbec netuším, neznám ani tu látku, kvůli které nesmí dva měsíce hrát.

Myslíte, že se stává často, že hráči nebo hráčky ani neví, co jim někdo „podstrčí“, a pak se logicky může něco podobného stát?
Stát se to samozřejmě může kdykoliv a komukoliv. Nehoda, kterou prostě neuhlídáte. Ale tyhle případy by se neměly přece vůbec dít, pokud máte okolo sebe okruh lidí, kterým důvěřujete a sama osobně víte, co byste neměla brát. A v případě, kdy si nejste jisti, si dáváte extrémní pozor, hlídáte si všechno podezřelé. Konzultujete, co si chcete vzít, aby se tam neobjevilo nic špatného. Já osobně si dávám pozor třeba i na paralen nebo podobné přípravky, které má skoro každý doma. (smích). Když vás například bolí hlava, ptáte se, jestli si vůbec můžete na tenhle zdravotní problém něco vzít. Nicméně samozřejmě nějaké základní prášky na normální nemoci, které nejsou zakázané, znám. Vím, co si můžu na tento zdravotní problém vzít. Když se jedná o něco, u čeho si nejsem moc jistá, tak už tu tabletu konzultuji s lékaři, nebo s někým, kdo o tom něco skutečně ví. Navíc existují seznamy, ve kterých můžete najít, co dané léky obsahují a co můžete, nebo nikoliv. Vím, že jsou i nějaké kapky nebo sprej, myslím, že Olynth nebo něco takového, co už užít třeba nemůžete. Nicméně pokud už jste na nějaké vyšší úrovni, tyto problémy vychytáte. Zapamatujete si, co můžete brát bez sebemenšího problému.

Pojďme zpět k vám. Vy jste od turnaje v Praze na Štvanici, kde jste došla do semifinále, nehrála. Jak trávíte tuto pauzu?
Zatím jsem ještě doma. Měla jsem hrát tento týden šedesátku v Německu, kam jsem i odjela. Bohužel jsem se ale musela vrátit zpět do Česka, protože mě trochu bolí noha a raději se teď doléčuji. Necítila jsem se stoprocentně, ale myslím, že do týdne bych zase mohla hrát.

Máte tyto problémy s nohou dlouhodobě, nebo to bylo spíše náhodné zranění?
Byla to spíš náhoda, špatně jsem došlápla. Nejprve jsem to považovala za banalitu, ale bohužel už mě to bolí čtyři dny. Podle vyšetření by to ale nemělo být nic vážnějšího. Takže přípravu na US Open by to nijak ohrozit nemělo.

Maté alespoň víc času doma. To si ale přece jen musíte užívat…
(úsměv) Samozřejmě, ale už jsem si to dost užila, měla jsem týden volna po pražském turnaji. Viděli jsme se konečně i s mým přítelem (pozn. českým tenistou Janem Šátralem), navíc jsem ho byla podpořit na libereckém challengeru. Chtěla jsem i ve volnu potrénovat, jenomže kvůli zmiňovanému zranění to bohužel nešlo.

Takže nudíte se?
Ne, to bych ani neřekla. (smích) Jsem spíš strašně ráda, že na chvíli můžu být doma, užít si pohodu, kamarády, strávit čas s přítelem. Během sezóny se mi to moc často nepoštěstí.

Jaký další turnaj v dohledné době plánujete?
Teď v podstatě před US Open nic nemám. Nikam jsem se moc nechtěla hlásit, protože jsem nevěděla, jestli bych se na velkých amerických turnajích nemusela probíjet přes kvalifikace. S trenérem máme naplánováno, že týden před grandslamem pojedeme už přímo do New Yorku, kde se už se budeme připravovat na samotný turnaj.

Vaše forma během července postupně rostla, jak si tudíž vůbec věříte na zmiňované US Open? Jaký máte cíl?
Byla bych ráda, kdybych obhájila druhé kolo, kterého jsem dosáhla loni. A když bude příznivý los, budu jen příjemně překvapená. Žádné velké cíle si tak na svoje bedra nedávám. Ovšem musím dodat, že si momentálně dost věřím. V poslední době jsem odehrála celkem dobré zápasy, hrála jsem kvalitně. Doufám, že mi to půjde v Americe stejně tak dobře.

V hlavní soutěži doplníte dalších sedm krajanek. Co říkáte na tak vysoké číslo?
Je to samozřejmě skvělé, že nás tam bude tolik. Je to super i pro českou tenisovou školu, ukazuje to jenom na fakt, jak jsme na tom kvalitativně s výchovou mladých hráček.

Karolína Plíšková je světovou jedničkou, další Češky jsou v nejlepší světové stovce. Nemyslíte, že by stát měl na tento trend reagovat a více finančně podpořit výchovu mladých, obecně zafinancovat i více sport?
Je to určitě super reklama pro Českou republiku ve světě. Nejsme až tak velkou zemí třeba jako Čína, a i přesto nás je tolik takhle vysoko. Kdyby se pokusily státní instituce nějak hromadně český tenis ještě podpořit, možná by nás tam mohlo být v nejlepší stovce i víc. Kdo ví…