Allertová rozšiřuje české řady na US Open, nahradí suspendovanou Erraniovou

- Jan Vojkůvka

Uzávěrka přihlášek na grandslamový US Open ji zastihla v pozici, jež účast v hlavní soutěži nezaručovala. Pozice první náhradnice však dávala velkou naději, že by kvalifikaci absolvovat nemusela. Denisa Allertová nakonec svou vstupenku na závěrečný grandslam sezony obdržela a stala se osmou českou tenistkou, jež si zahraje ve Flushing Meadows.

Čtyřiadvacetiletá Allertová se místa v hlavní soutěži dočkala poté, co byla na dva měsíce za doping suspendována Italka Sara Erraniová. Právě ji z pozice první náhradnice česká tenistka vystřídala a zahraje si na svém třetím grandslamu v této sezoně.

Allertová letos vynechala pařížské French Open a startovala tak pouze na Australian Open (1. kolo) a ve Wimbledonu (2. kolo). Na přelomu srpna a září dostane příležitost, jak zopakovat či naopak vylepšit své výsledky z posledních dvou let, kdy ve Flushing Meadows shodně vypadla ve druhém kole. Dosavadním maximem bývalé 55. hráčky světa na grandslamu je třetí kolo z Australian Open v roce 2016.

US Open, které se bude konat od 28. srpna, si tak s jistotou zahraje 10 českých tenistů. Mezi muži mají místo v hlavní soutěži jisté Tomáš Berdych a Jiří Veselý. Mezi ženami doplnila Allertová světovou jedničku Karolínu Plíškovou, Petru Kvitovou, Barboru Strýcovou, Kateřinu Siniakovou, Lucii Šafářovou, Kristýnu Plíškovou a Markétu Vondroušovou.

Forma Allertové šla v červenci výrazně nahoru a jen kousíček scházel k tomu, aby si sama svými výsledky zajistila účast v hlavní soutěži posledního grandslamu sezony. Po semifinále v Olomouci atakovala pozici v první stovce světa, ale mezi jisté účastnice US Open se nevešla a musela se smířit s pozicí první náhradnice pro hlavní soutěž s určitou nejistotou, zda nebude muset odehrát nevyzpytatelnou kvalifikaci. Její posun na 91. místo světa po dalším semifinále na ITF v Praze se už do přihlášek na grandslamový turnaj nepočítal.

V letošní sezoně se české tenistce, kromě již zmíněných semifinále v Olomouci a Praze, podařilo dosáhnout na titul na turnaji v Ču-chaji a do čtvrtfinále prošla na ITF v Šen-čenu a Marseille.