Co mohu dělat? Dál to zkoušet, říká Serena Williamsová po finálové prohře

- Jan Vojkůvka

Na takové situace není moc zvyklá. Serena Williamsová na letošním French Open prohrála již pátý zápas v sezoně a v polovině ročníku nasbírala více porážek, než v jiných letech za celý rok. Přesto však zkušená Američanka nepropadá panice a svou porážku s Garbine Muguruzaovou si dokáže do podrobností rozebrat.

Pro někoho byla výhra Španělky Muguruzaové ve finále French Open i očekávaná. Pro většinu však, jako již tradičně, co se týče zápasů Sereny Williamsové, byla překvapením. Mnozí hovoří o posledním utkání v Paříži jako o souboji odcházející a nastupující generace.

Pravdou je, že čtyřiatřicetiletá Serena Williamsová neprožívá nejideálnější rok. Světová jednička v této sezoně získala jediný titul a to na antuce v Římě. Od loňského US Open, kde vypadla v semifinále, si připsala téměř stejně porážek jako loni za celou sezonu. A to ji čeká ještě spousta turnajů, na kterých pravidelně startuje.

Po prohře ve dvou setech s Muguruzaovou, což byla pro ni letos třetí porážka ve finále některého z turnajů a zároveň druhá porážka v grandslamovém finále, si však Williamsová těžkou hlavu nedělá a přesně ví, co musí zlepšit. „Měla bych lépe servírovat. A udělala jsem spoustu chyb na returnu,“ podotkla velezkušená hráčka.

„Vyhrála první set o jeden bod. O důležité míčky hrála opravdu dobře,“ vysekla zároveň poklonu Muguruzaové, která je o dvanáct let mladší. „Myslím, že má před sebou zářivou budoucnost. Ví, jak hrát na velké scéně a ví, jak vyhrát grandslam.“

I díky obrovským zkušenostem, které jedenadvacetinásobná grandslamová vítězka má, si dokáže Williamsová dobře rozebrat a zhodnotit, co si ze zápasu s Muguruzaovou odnést. „Je to určitě něco, co chci rozpitvat a uvidíme, z čeho se budu moci poučit a co mohu pro příště zlepšit. To je jediný způsob, jak se zlepšovat,“ tuší Williamsová, kterou za necelý měsíc čeká obhajoba titulu z Wimbledonu.

Právě ve Wimbledonu by mohla konečně zacílit na grandslamový titul s pořadovým číslem 22. Sama si však z této možnosti přílišné vrásky nedělá a ač na tento triumf čeká již téměř rok, pod tlakem údajně není. Poslední dvě grandslamová finále prohrála kvůli kvalitě soupeřek. “Hrála jsem proti hráčkám, které... Víte, v Austrálii, Kerberová udělala za celé tři sety 16 chyb, myslím. Tak co v takové situaci chcete dělat? Garbine zase hrála neuvěřitelně. Jediná věc, kterou mohu dělat, je to dál zkoušet,“ podotkla.

Vyrovnat Steffi Grafovou, jež má na kontě právě 22 titulů, se však zdá pro Williamsovou větším oříškem, než si sama chce připustit a tíha situace, která na ni i přes její odmítavé odpovědi, leží, na ni vytváří určitý tlak, který rozhodně není příjemný. Dokáže vše zlomit v All England Clubu?