Advantage Cars Prague Open by Zenova: Zarycká prošla do finále kvalifikace, Jaloviec dovolil Podlešákovi jediný gem

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PRAHY: Kombinovaný turnaj mužů a žen se přehoupl na začátek pracovního týdne a zatímco ženy teprve dohrály druhé kolo kvalifikace, muži již bojovaly v hlavní soutěži! V ní se během pondělního programu představili čtyři čeští tenisté. Své účinkování má už za sebou Petr Michnev, který prohrál v hlavní soutěži challengeru osmý zápas v řadě. Postoupil naopak Marek Jaloviec, který dovolil nadějnému Marku Podlešákovi jediný gem. Do finále kvalifikace ženského turnaje prošla jen Anastasia Zarycká, další čtyři Češky končí.

Muži

Trápení Michneva na challengerech pokračuje
Do nové sezóny vstupoval plný elánu a s nadějí, že po životní sezoně se definitivně prosadí na turnajích vyšší kategorie a bude bojovat o posun do druhé stovky světa. Jenže Petr Michnev se prozatím marně snaží najít herní pohodu a na challengerech se nebývale trápí. V Praze prohrál už osmý zápas hlavní soutěže v řadě a na poslední vítězství, jehož dosáhl v březnu v polské Vratislavi, stále nedokázal navázat.

Tentokrát byl na jeho síly Francouz Stephane Robert, který českého tenistu porazil 6:3, 6:0 po šňůře osmi vyhraných gemů v řadě od stavu 4:3 v prvním setu. 

Staněk v Praze prohrál bitvu s Hampelem
Na divokou kartu startující Robin Staněk podlehl v úvodním kole Advantage Cars Prague Open by Zenova rakouskému tenistovi Lennymu Hampelovi po dramatické bitvě, která trvala dvě hodiny, 6:4, 3:6, 3:6. Českému tenistovi, jenž do utkání vstoupil výborně a v prvním setu byl lepším, shodně utekly začátky druhé i třetí sady, v nichž prohrával 1:5, respektive 1:4 v setu třetím. 

Ztrátu dvou brejků sice v obou případech dokázal zredukovat na manko jednoho ztraceného podání, ale srovnat skóre se mu už nepodařilo a nevyvedené začátky druhého a třetího setu ho tak stály dobře rozehraný zápas.

Jaloviec hladce prošel do druhého kola
Svůj zápas úvodního kola, narozdíl od Staňka a Michneva, zvládl třiadvacetiletý Marek Jaloviec, který se na kurtu zdržel pouhých 39 minut. Jaloviec totiž v prvním kole narazil v ryze českém souboji na teprve sedmnáctiletého Marka Podlešáka, který obdržel od pořadatelů divokou kartu a na pražském challengeru především získával zkušenosti. Favorizovaný Jaloviec na kurtu dominoval a svému o šest let mladšímu soupeři dovolil jediný gem. V dalším kole narazí aktuálně 278. hráč světového žebříčku na vítěze duelu Pavlásek/Ilhan. 

Ženy

Zarycká prošla do finále kvalifikace
Na úvod programu se na dvorec na Štvanici vydala i Anastasia Zarycká, která po olomouckém turnaji poprvé nahlédla do třetí světové stovky a svou pozici může vylepšovat i v Praze. Dokázala se totiž prokousat už do finále kvalifikace, když si ve druhém kole poradila s Američankou Sabrinou Santamariovou 6:7, 6:0, 6:1.

Zápas přitom vůbec nemusel jít do třech setů. Zarycká měla šancí v úvodním dějství za stavu 5:4 servírovat na vítězství, jenže Santamariová ji rebrejkla a nakonec si vynutila i zkrácenou hru, kterou vyhrála. Od druhé sady však na dvorci kralovala pouze Zarycká. Poslední překážkou bude první nasazená Ukrajinka Angelina Kalininová.

Pantůčková i Procházková v Praze končí
Druhé kolo kvalifikace se nepodařilo Gabriele Pantůčkové, ani Tereze Procházkové. Obě nastoupily do svých zápasů v rolích hůře postavených hráček na žebříčku a v samotných duelech to bylo znát. Pantůčková si neporadila s Britkou Amandou Carrerasovou, s níž prohrála 1:6, 4:6.

Podobným výsledkem skončilo i střetnutí divoké karty Terezy Procházkové s pátou nasazenou Slovenkou Chantal Škamlovou, s níž Češka prohrála 2:6, 4:6. Procházková dokázala sice zápas zdramatizovat a za stavu 2:6, 0:5 uhrála čtyři gemy v řadě, ale v klíčový okamžik si nepodržela servis.

Vaňková ztratila vedení a v pražské kvalifikaci prohrála
Česká tenistka Kateřina Vaňková v souboji s Rumunkou Ralucou Georgianou Serbanovou svedla statečnou bitvu, v níž vyhrála první set, ale ve zbytku střetnutí nedokázala plně využít svých příležitostí a s turnajem se po porážce 6:3, 2:6, 3:6 loučí. Ve třetím setu přitom třemi gemy v řadě získala nadějné vedení 3:2 s výhodou brejku, ale posléze prohrála čtyři hry za sebou.

Marková nestačila na Eikeriovou ve finále kvalifikace
Na divokou kartu startující Johana Marková nezvládla souboj s Norkou Ulrikke Eikeriovou a do hlavní soutěže Advantage Cars Prague Open se nepodívá. V prvním setu Marková výrazně zdramatizovala průběh, když ze stavu 2:5 dokázala srovnat i dvěma brejky na 5:5 a posléze po ztrátě podání si dalším rebrejkem vynutila zkrácenou hru. Tu však prohrála a ve druhém setu už odpor klást nedokázala. S Eikeriovou prohrál 6:7 (3), 0:6.

1. kolo dvouhry mužů
PETR MICHNEV (236.) - Stephane Robert (FRA, 245.) 3:6, 0:6
Ricardo Ojeda Lara (ESP, 266.) - Uladzimir Ignatik (BLR, 135.) 6:2, 7:6(4)
ROBIN STANĚK (593.) - Lenny Hampel (AUT, 371.) 6:4, 3:6, 3:6
MAREK JALOVIEC (278.) - MAREK PODLEŠÁK (-) 6:0, 6:1

1. kolo čtyřhry mužů
MICHNEV, ŠAFRÁNEK - Altuna (TUR), Borsos (HUN) 6:3, 6:4
Garin (CHI), Kestelboim (ARG) - Martin, Zelenay (SVK) 7:6 (3), 2:6, 10:8
KOPŘIVA, STANĚK - KELLOVSKÝ, ROSOL 6:7 (4), 6:4, 10:3

2. kolo kvalifikace žen
Angelina Kalininová (UKR, 213.) - Paula Badosaová Gibertová (ESP, 307.) 6:3, 6:3
Sabrina Santamariaová (USA, 486.) - ANASTASIA ZARYCKÁ (301.) 7:6, 0:6, 1:6
Anastasia Pribylovová (RUS, 476.) - Camilla Rosatellová (ITA, 264.) 1:6, 3:6
Olga Saezová Larraová (ESP, 241.) - Michaela Hončová (SVK, 362.) 6:2, 3:1 skreč Hončová
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (376.) - Amanda Carrerasová (GBR, 342.) 1:6, 4:6
KATEŘINA VAŇKOVÁ (665.) - Raluca Georgiana Serbanová (ROU, 360.) 6:3, 2:6, 3:6
Ulrikke Eikeriová (NOR, 282.) - JOHANA MARKOVÁ (-) 7:6(3), 6:0
TEREZA PROCHÁZKOVÁ (811.) - Chantal Škamlová (SVK, 249.) 2:6, 4:6

Los 1. kolo dvouhry
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ [1] - TEREZA SMITKOVÁ
Kvalifikantka/Lucky loser - Anastasija Komradinová (RUS)
PETRA KREJSOVÁ - Elica Kostovová (BUL)
Kvalifikantka/Lucky loser - Dalila Jakupičová (SLO) [7]
DENISA ALLERTOVÁ [3] - Katarzyna Pieterová (POL)
Jil Teichmannová (SUI) - Cagla Buyukakcayová (TUR)
JESIKA MALEČKOVÁ [WC] - MIRIAM KOLODZIEJOVÁ [WC]
Kvalifikantka/Lucky loser - Mihaela Buzarnescuová (ROU) [5]
Rebecca Šrámková (SVK) [8] - Amra Sadikovicová (SUI)
Kvalifikantka/Lucky loser - Kvalifikantka/Lucky loser
Bernarda Peraová (USA) - Sofia Šapatavová (GEO) 
Fiona Ferrová (FRA) - Irina Chromačevová (RUS)
LUCIE HRADECKÁ [6] - Dajana Jastremská (UKR)
Sofia Žuková (RUS) - Anna-Karolina Schmiedlová (SVK)
Anastasia Potapovová (RUS) - KAROLÍNA MUCHOVÁ [WC]
Amandine Hesseová (FRA) - Richel Hogenkampová (NED) [2] 

Advatage Cars Prague Open by Zenova den po dni:

23.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Gengel si hlavní soutěž nezahraje. Úvod kvalifikace zvládlo pět Češek

22.7.2017
Advantage Cars Prague Open by Zenova: Gengel prošel do finále kvalifikace, Vocel s Minářem končí