ATP

Letos jen dvě prohry. Zažívá Federer nejúspěšnější sezónu?

- Radek Štohl

Zažívá letos Roger Federer tu nejpovedenější sezónu v kariéře? Mnoho fanoušků začalo o tomto bodu diskutovat po získání jeho osmého titulu z Wimbledonu, díky kterému získal v probíhajícím roce již druhý grandslam. Dosud jeho nejlepší představení se datují k letům 2005 a 2006, kdy dohromady prohrál jen devět zápasů. V probíhající sezóně ztratil Švýcar jen dva duely, v obou přitom měl pokaždé minimálně jeden mečbol.

Dosavadní prohry si připsal pouze proti Donskému v Dubaji a proti Haasovi ve Stuttgartu. S prvně jmenovaným vedl ve třetí sadě 5:2 a celkem si vybojoval tři mečboly, vedení však nepochopitelně ztratil.

Duel proti veteránovi z Německa měl rovněž výborně rozehraný, když měl set a brejk navrch a ve zkrácené hře dokonce mečbol. Ačkoliv i tento zápas nedotáhl do vítězného konce, jednalo se o druhou a zatím poslední porážku v tomto ročníku.

Teď však k tomu úspěšnějšímu. Ve zbývajících jednatřiceti zápasech nenašel držitel třiadevadesáti titulů už žádného přemožitele, vyhrál grandslamové turnaje na Australian Open a Wimbledonu, dobyl podniky Masters v Indian Wells a Miami a vyhrál také tradiční přípravu na třetí major roku v Halle. Dají se tyto výsledky rovnat s těmi nejúspěšnějšími sezónami?

Sezóna 2005 – 85 zápasů/4 prohry – 95,3 % vyhraných zápasů

Právě tato sezóna se považuje vůbec za tu nejlepší, možná i v historii celého tenisu. Devatenáctinásobný grandslamový šampion sice po vítězství v Dauhá skončil na Australian Open po pětisetové maratonské bitvě "jen" v semifinále na raketě Marata Safina, od této chvíle ovšem vyhrál čtyři turnaje v řadě, včetně dvou amerických Masters.

První turnaj na antuce ovšem skončil pro Federera ve čtvrtfinále, ve kterém nestačil v tiebreaku třetího setu na Richarda Gasqueta. Ačkoliv poté zvládl turnaj bez porážky v Hamburku, v semifinále French Open si vylámal zuby na Rafaelu Nadalovi.

Od této chvíle přišla do konce sezóny jediná porážka. Ta se uskutečnila ve finále Turnaje mistrů, kdy švýcarský fenomén prohrál 7:6 v pátém setu, ačkoliv první dvě sady ovládl v tiebreaku. Sérii 34 výher v řadě přerušil až v tomto zápase David Nalbandian.

Bilance s hráči TOP 10: 15 vítězství/2 prohry (88,2%)

Sezóna 2006 – 97 zápasů/5 proher – 94,8 % vyhraných zápasů

Po předchozím vynikajícím ročníku těžko někdo očekával, že by mohl podobný počin zopakovat. Ačkoliv si připsal o jednu prohru navíc, i díky třem vyhraným grandslamům může být tento rok pro aktuálně třetího hráče světa tím povazovaný za ten nejpovedenější.

Federer znovu nastartoval spanilou jízdu vítězstvím v Dauhá, kde opětovně neztratil ani set. Naopak však dokázal triumfovat na Australian Open. První prohra přišla ve finále v Dubaji, kde nedotáhl dobře rozehraný zápas s Nadalem. Hned na to však znovu ovládl "Sunshine Double".

Nastala antuková část sezóny, v níž na třech turnajích (Monte Carlo, Řím, French Open) padl až ve finále. Přemožitele našel pokaždé v tradičním rivalovi ze Španělska. Po antuce následovaly úspěšná tažení v Halle, Wimbledonu a Cincinnati, než přišla v té době velmi překvapující prohra od Andy Murrayho. 

Po tomto nečekaném překvapení neztratil dnes pětatřicetiletý hráč do konce ročníku jediný zápas, přičemž ovládl US Open, Tokio, Madrid, Basilej a také Turnaj mistrů. Tato skvostná bilance bez prohry se včetně Davis Cupu zastavila v následujícím roce až po jednačtyřiceti vítězných zápasech, ve druhém kole Indian Wells totiž vypadl s Guillermem Caňasem.

Bilance s hráči TOP 10: 19 vítězství/4 prohry (82.6%).

Mnozí začnou polemizovat o skutečnosti, že výše uvedené dva ročníky se nedají překonat z jednoho prostého důvodu. Federer letos vynechal kompletní antukovou část sezóny, kde obvykle nasbíral v sezóně nejvíce porážek. Zároveň ani neodehraje tolik duelů, jako tomu bylo v letech 2005 a 2006. Pokud se však poohlédneme na letošní procentuální úspěšnost výher, dostaneme se zatím na číslo 93,9 %, což je pouze těsně pod hranicí dosud dvou nejúspěšnějších roků. Nyní je už na každém, aby zvážil, který rok je patrně tím vůbec nejlepším...