Fenomén Federer v číslech: Co dělá pětatřicetiletého Švýcara tak úžasným?

- Filip Lefenda

Roger Federer prohrál ve finále Wimbledonu pouhých osm her a postaral se v pokročilém sportovním věku o nejjednoznačnější grandslamové finále za posledních patnáct let. Na turnaji triumfoval jako první tenista v historii už poosmé. Jaká další zajímavá "nej" zdobí mužskou tenisovou legendu?

14 LET
Čas, který uplynul od doby, kdy jako jednadvacetiletý „štírek“ zvítězil v roce 2003 poprvé na Wimbledonu, v němž ve finále zdolal Australana Marka Philippoussise, a jeho titulem z All England Clubu číslo osm, jenž si zajistil v neděli hladkým vítězstvím proti Chorvatovi Marinu Čiličovi. Wimbledon vyhrál letos Federer po pěti letech a celkovým osmým vítězstvím je na něm nejúspěšnějším hráčem historie, když předčil i Peta Samprase a Williama Renshawa, kteří v Londýně triumfovali sedmkrát.

19 GRANDSLAMOVÝCH TITULŮ
Federer vévodí pořadí tenistů s nejvíce získanými grandslamovými tituly ve dvouhře před druhým Rafaelem Nadalem. Ten získal svůj patnáctý letos na Roland Garros, aktuálně ale na švýcarského rivala opět čtyři trofeje ztrácí. Pokud bychom brali v potaz obě pohlaví, absolutní rekord drží v otevřené éře Serena Williamsová, která má ve sbírce již třiadvacet grandslamových titulů.

35 LET
A 342 dní k tomu! Roger Federer je v otevřené éře nejstarším vítězem Wimbledonu. Doteď byl nejstarším šampionem mužské dvouhry Arthur Ashe, který v jednatřiceti letech zvítězil v ryze americkém finále nad krajanem Jimmy Connorsem. Nejstarším grandslamovým vítězem vůbec ale Švýcar není – tím je stále Australan Ken Rosewall, jenž v roce 1972 ovládl v sedmatřiceti letech domácí Australian Open.

10 LET
Právě před tolika lety vyhrál Roger Federer v Melbourne naposledy grandslamový turnaj, aniž by na něm ztratil jediný set. Ve Wimbledonu se to podařilo ještě jednomu muži  - Švédu Björnu Borgovi v roce 1976.

8 PROHRANÝCH HER
Finále proti Čiličovi bylo jednoznačnou záležitostí. Federer svému soupeři povolil jen osm vyhraných her a postaral se o nejdominantnější finále od dob Lleytona Hewitta, který v roce 2002 pokořil na domácím Australian Open Argentince Nalbandiana se ztrátou pouhých šesti gemů.

71 PROCENT
Po druhém servisu vyhrál pětatřicetiletý Švýcar ve finále hned 71 procent výměn, zatímco jeho protivník pouze 39 procent. Po prvním podání byla jeho úspěšnost ještě o deset procent vyšší.

4 DĚTI
Kvarteto Federerových ratolestí bylo přítomno na centrálním kurtu a sledovalo, kterak si otec přebírá vítěznou trofej.

0 PORÁŽEK
Federer letos ještě neprohrál s hráčem první světové stovky. Jedinými dvěma přemožiteli švýcarské legendy byli v Dubaji Rus Jevgenij Donskoj, 116. tenista žebříčku, a Tommy Haas na nedávném podniku ve Stuttgartu. Německý veterán je momentálně až 302. hráčem světa.

12 MĚSÍCŮ
Už je tomu rok, co šampion z letošního Australian Open a Wimbledonu na grandslamu naposledy prohrál. Pro zdravotní problémy však Federer musel vynechat loňský i US Open a pro důkladnější přípravu na Wimbledon se nezúčastnil ani letošního Roland Garros.

3. NA SVĚTĚ
Po triumfu na Wimbledonu si Federer polepšil v novém vydání žebříčku o dvě pozice, aktuálně je světovou trojkou. A jelikož neobhajuje z loňska příliš bodů, pozice světové jedničky, kterou nebyl již pět let, by zřejmě nebyla nedosažitelnou metou. Nepředpokládá se však, že se Federer za pozicí žebříčkového krále za cenu náročnějšího turnajového programu požene.

5 TITULŮ
Tolik už jich letos získal. Kromě zmíněných dvou grandslamových triumfoval také na zámořských „tisícovkách“ v Indian Wells a Miami. Před Wimbledonem zvítězil rovněž na trávě v oblíbeném Halle, kde také neztratil ani set. Federer je v tomto ohledu nejúspěšnějším letošním tenistou na okruhu.

9 SINGLOVÝCH TITULŮ
Cíl Rogera Federera pro příští Wimbledon. Pokud v šestatřiceti letech s obhajobou uspěje, vyrovná rekord Martiny Navrátilové. 

Článek je přeložen z webu Wimbledonu.