Čtyřnásobné dotace? Když mladí vidí, jak berou fotbalisté miliony, tenis si nezvolí, přemýšlí Stachovskij

- Filip Lefenda

Co na srdci, to na jazyku. Sergij Stachovskij je v tenisových kruzích znám nejen pro jeho dovednosti na kurtech, ale i upřímnost. Jednatřicetiletý Ukrajinec, který během své kariéry aktivně hájí zájmy tenistů, občas nechodí daleko pro různá zajímavá, leckdy i kontroverzní vyjádření. Během Wimbledonu se aktuálně 114. hráč světového žebříčku rozmluvil v rozhovoru pro Sport Klub o turnajových dotacích, které by podle jeho názoru měly být až čtyřnásobné. Nelíbí se mu rovněž rozhodnutí pořádat finále týmových soutěží na předem určených místech.

Tenisově vyrůstal v Česku i na Slovensku, podmínky pro bílý sport jsou v těchto zemích dle jeho slov daleko příznivější než na Ukrajině. Během své profesionální kariéry bojuje za zvyšování odměn pro hráče – není tak divu, že jej jeho tenisoví „kolegové“ zvolili do Hráčské rady ATP.

„Prize money by měly být na všech turnajích čtyřnásobné. Speciálně na velkých turnajích, jakým je Wimbledon,“ nebral si během konání třetího grandslamu sezóny, na němž letos došel skrze kvalifikaci do druhého kola hlavní soutěže, servítky Stachovskij. „Poražení z prvního kola Wimbledonu by měli dostávat 100 tisíc eur. Pokud chceme udržet tenis při životě a soupeřit třeba s fotbalem, musíme mít jak nalákat mladé lidi, aby jej hráli,“ zdůvodnil své myšlenky a ještě více je přiblížil.

„Když mladí vidí, jak berou fotbalisté miliony, včetně těch, kteří sedí jen na lavičce, a tenisty, kteří vydělají normální peníze, jen pokud jsou v první stovce, logicky si vyberou fotbal,“ prohlásil hráč, který byl v žebříčku nejvýše před sedmi lety na jednatřicáté pozici.

Ukrajinec se vyjádřil také k návrhu Mezinárodní tenisové federace pořádat finále týmových soutěží – tedy Davisova poháru a Fed Cupu – na předem určených místech. „Tohle je absolutní katastrofa,“ kritizuje ostře rozhodnutí ITF Ukrajinec.

„Pokud se nepletu, všichni členové Hráčské rady jsou názoru, že je to špatná volba. Myslím si, že hrát v domácím prostředí je důležité jak pro tenisty, tak i pro Davisův pohár jako takový. V momentě, kdy se bude hrát finále v neutrálním prostředí, bude to totální pohroma,“ vnímá Stachovskij navrhovanou změnu jako skutečně velice špatnou.

Stachovskij poskytl Tenisovému světu během dubnového turnaje v Budapešti exkluzivní rozhovor