Dřív jsem trávu neměla ráda, smála se Muguruzaová po triumfu. Williamsovou deklasovala devíti gemy v řadě

- Jan Vojkůvka

Dva roky po své první finálové účasti ve Wimbledonu nastoupila Garbine Muguruzaová opět k souboji o titul. O dva roky starší, o dva roky zkušenější. Dramatickou první část zápasu zvrátila na svou stranu, aby následně devíti gemy v řadě pokořila pětinásobnou šampionku z All England Clubu 7:5, 6:0. Bývalá světová dvojka mohla začít slavit svůj druhý grandslamový titul v kariéře.

„Po své první porážce ve zdejším finále jsem to chtěla rozhodně změnit,“ prohlásila po senzační koncovce zápasu Španělka. „Když jsem před dvěma lety prohrála se Serenou, tehdy mi řekla, že třeba tady jednou vyhraju. A je to tu!“ smála se současná světová patnáctka.

„Během každého zápasu na turnaji jsem se cítila lépe a lépe. Každé utkání zvyšovalo úroveň mé hry,“ potěšilo Muguruzaovou. „Myslím, že dneska jsem hrála dobře,“ podotkla skromně.

Skromnost však nebyla zrovna na místě. Ve finálovém klání s Venus Williamsovou předvedla pevné nervy i přesnou ruku. Po vyrovnané první pasáži zápasu a odvrácení dvou setbolů, jímž čelila na svém servisu v desátém gemu, se ve hře něco zlomilo. Španělka se nakopla k úžasné jízdě, kterou zakončila ziskem devíti gemů v řadě a za pouhých 77 minut slavila wimbledonský titul před zaplněným centrálním dvorcem.

Připadala si jako ve snu. Před dvěma lety prohrála se Serenou Williamsovou, nyní pokořila jinou legendu Venus Williamsovou. Ani jednou neztratila podání, nechybovala, zatímco její soupeřka kupila jeden error za druhým. Navíc prošla celým turnajem se ztrátou pouhého jednoho setu.

„Dřív jsem přitom trávu neměla moc ráda. Trápila jsem se na ní, nevěděla, jak hrát. Trvalo mi docela dlouho, než jsem našla způsob, jak se adaptovat na tento povrch,“ přiznala španělská tenistka. „Vše se změnilo před dvěma lety, když jsem prošla až do finále. Naučila jsem se na trávě hrát a zjistila jsem, že ji začínám mít ráda. Přistupuji k travnaté sezoně pozitivně a naučila jsem se vyměnit obranný styl za více agresivní,“ usmívala se.

Vítězka French Open 2016 přitom do travnaté sezony nevstoupila nikterak ideálně. V Birminghamu sice prošla do semifinále, ale na generálce v Eastbourne vypadla hned na úvod po drtivé porážce 1:6, 0:6 s Barborou Strýcovou. Vůbec nevěděla, co od sebe očekávat. A nakonec suverénně prolétla až do finále, když cestou vyřadila i světovou jedničku Angelique Kerberovou, která jako jediná dokázala Španělku obrat o set.

„Od Venus jsem očekávala její nejlepší výkon, protože jsem viděla, jak hraje v průběhu turnaje. Věděla jsem, že o výhru budu muset tvrdě bojovat,“ podotkla Muguruzaová. „Když jsem čelila těm setbolům za stavu 4:5, říkala jsem si, že to je normální, vždyť hraju proti Venus! Tak jsem dál bojovala a věděla jsem, že pokud budu hrát tak, jako v předcházejících dvou týdnech, dostanu se ke své příležitosti,“ popisovala rodačka z venezuelského Caracasu.

„Zůstala jsem klidná. I kdybych první set prohrála, stále bych mohla bojovat v dalších dvou sadách. Snažila jsem se si to příliš nekomplikovat,“ přiznala.

A to se povedlo. Nejen, že setboly smazala a první set vyhrála 7:5. V tom druhém nadělila soupeřce kanára a propadla v obrovskou radost. Pomáhala si prvním servisem, trefila 14 vítězných úderů a zahrála jen 11 nevynucených chyb. Soupeřka sice dokázala zahrát 17 vítězných míčků, ale zároveň vyprodukovala 25 chyb, což byl zásadní rozdíl mezi oběma soupeřkami.

Nyní již dvojnásobná grandslamová šampionka vyhlíží další část sezony. Po wimbledonském triumfu se posune na páté místo světového žebříčku, o deset míst nahoru. „Jsem strašně šťastná, že se mi podařilo dosáhnout něčeho tak náročného jako vyhrát grandslam. Znamená to hodně. Přináší to spoustu sebevědomí,“ radovala se Muguruzaová.