Wimbledon: Muguruzaová slaví druhý grandslamový titul! Ve finále pokořila Venus Williamsovou

- Jan Vojkůvka

Wimbledon 2017 pomalu, ale jistě, spěje ke svému konci. Sobotní program v All England Clubu přinesl první várku finálových zápasů, jejichž vrcholem byl ale hned první duel. Nestárnoucí Venus Williamsová podeváté v kariéře pronikla až do souboje o wimbledonský titul, ve kterém ovšem nestačila na Španělku Garbine Muguruzaovou, jež se do finále probojovala po dvou letech. Muguruzaová dokázala finálové klání vyhrát a získala svůj druhý grandslamový titul v kariéře.

Zatímco pro Venus Williamsovou bylo finále na centrálním dvorci All England Clubu takřka domovským zápasem, když absolvovala svůj devátý finálový duel, Garbine Muguruzaová byla proti ní téměř nováčkem. Avšak na konci utkání se musela zkušená sedmatřicetiletá Američanka sklonit před uměním své španělské soupeřky, jež pětinásobnou vítězku Wimbledonu porazila ve dvou setech 7:5, 6:0.

Obě hráčky při cestě letošním ročníkem Wimbledonu procházely téměř jako nůž máslem. Obě ztratily až do finále turnaje pouze jeden set. V semifinále Muguruzaová zastavila senzační jízdu Magdalény Rybárikové, kterou deklasovala 6:1, 6:1. Williamsová naopak po setech 6:4, 6:2 trochu zklamala domácí příznivce, když vyřadila britskou naději Johannu Kontaovou.

Samotný zápas se nesl v duchu kvalitního prvního servisu. Muguruzaová i Williamsová držely úspěšnost podání nad 70% a rozhodovat musely zejména dramatické výměny, v nichž byla o něco lepší Španělka. Williamsovou totiž srážely nevynucené chyby, jichž nasbírala 25 oproti 17 vítězným míčkům. Muguruzaová měla bilanci 11 nevynucených chyb a 14 winnerů.

První set přinesl dramatickou bitvu, v níž rozhodl jediný brejk Muguruzaové v jedenácté hře. Do té doby měla své velké šance i Williamsová, jež ale nedokázala proměnit v průběhu úvodního setu tři brejkboly a mrzet ji může zejména desátý gem, ve kterém měla na returnu za stavu 40:15 nejen brejkboly, ale rovněž i setboly. Španělka je ale odvrátila a záhy si došla poprvé pro servis Američanky a první sadu dopodávala.

Paradoxem druhého setu je fakt, že Williamsová nadále trefovala první podání a to dokonce s úspěšností 75%. Jenže ve výměnách až příliš chybovala, zahrála deset nevynucených chyb a náporu soupeřky nedokázala vzdorovat. Muguruzaová obírala zkušenou soupeřku o jedno podání za druhým a nakonec ji v cestě za druhým grandslamovým titulem v kariéře nadělila kanára.

Kubot s Melem svedli o titul téměř pětihodinovou bitvu
S plánovaným začátkem v 17:00 se uskutečnilo finále mužské čtyřhry, v níž favority byli čtvrtí nasazení Polák Lukasz Kubot s Brazilcem Marcelem Melem. Proti nim se postavil rakousko-chorvatský šestnáctý nasazený pár Oliver Marach, Mate Pavič.

Diváci na centrálním dvorci i u televizních obrazovek byli svědky neskutečné, téměř pětihodinové bitvy, která musela dokonce být přerušena kvůli tmě, než se stihla rozsvítit světla, jež dovolila v utkání pokračovat. Oba páry se tahaly o většinu gemů, k videní přitom bylo pouze šest brejků - po třech na každé straně.

Z titulu se nakonec radovali Kubot s Melem, kteří udolali své soupeře 5:7, 7:5, 7:6(2), 3:6, 13:11.

Makarovová s Vesninovou nadělily dva kanáry a získaly titul
Ruské favoritky Jekatěrina Makarovová, Jelena Vesninová zcela ovládly finálové utkání ženské čtyřhry, v němž porazily tchajwansko-rumunský pár Chao Čchan, Monica Niculescuová 6:0, 6:0. Podle informací Chao Čchan nastoupila k finálovému střetnutí se zdravotní indispozicí, přesto je výsledek velkou senzací – stalo se totiž teprve potřetí v historii, aby finále skončilo dvěma kanáry.

Makarovová s Vesninovou ve Wimbledonu získaly svůj první triumf z travnatého grandslamu a celkově třetí grandslamovou trofej.

Vrbenský si zahraje ve finále juniorské čtyřhry!
Velké úspěchu dosáhl ve wimbledonské juniorce český tenista Michael Vrbenský, který vybojoval společně s Rakušanem Jurijem Rodionovem postup do finále čtyřhry chlapců! V semifinálovém střetnutí si česko-rakouský pár poradil s dvojicí Sebastian Korda, Nicolas Mejia po setech 6:3, 6:4. Ve finále čeká na trojky turnaje druhý nasazený argentinsko-tchajwanský pár Geller, Hsu.

Sobotní program
Finále žen
Garbine Muguruzaová (ESP)[14] - Venus Williamsová (USA)[10] 7:5, 6:0
Finále mužské čtyřhry
Kubot (POL), Melo (BRA)[4] - Marach (AUT), Pavič (CRO)[16] 5:7, 7:5, 7:6(2), 3:6, 13:11.
Finále ženské čtyřhry
Ch. Čchan (TPE), Niculescuová (ROU)[9] - Makarovová, Vesninová (RUS)[2] 0:6, 0:6

Semifinále juniorské čtyřhry
Korda (USA), Mejia (COL) - Rodionov (AUT), VRBENSKÝ [3] 3:6, 4:6