Muguruzaová ukončila slovenskou pohádku. Po hladké výhře je první finalistkou Wimbledonu

- Jiří Vachtl

Wimbledon už zná první finalistku dámské dvouhry. Garbině Muguruzaová zvládla dnešní semifinálové utkání na centrálním dvorci skvěle. Mladá Španělka se proti Magdaléně Rybárikové prezentovala velice přesnou a aktivní hrou, díky které nepouštěla Slovenku k její hře. Muguruzaová vzala v první sadě Rybárikové dvakrát podání a hladce ji ovládla 6:1. Druhý set měl velice podobný průběh. Slovenská tenistka si jednou podržela své podání, ale to bylo z její strany vše. Španělská tenistka si tak v All England Clubu po dvou letech opět zahraje finále.

Od samého začátku hrála Muguruzaová velice agresivně a hlavně skvělou délkou svých úderů nepouštěla svou soupeřku k její hře. Na Rybárikové byla hlavně z počátku utkání znát veliká nervozita. Hned ve druhé hře se Španělka dostala ke svému první brejkbolu, který následně proměnila zásluhou dvojchyby slovenské tenistky. Muguruzaová si následně hladce podržela své podání a ujala se rychlého vedení 3:0.

Po změně stran sehrály obě tenistky nesmírně vyrovnaný gem, ve kterém vedla Španělka na returnu už 40:0, ale Rybáriková ještě dokázala srovnat na shodu. Nakonec se však tlaku své soupeřky neubránila a ztratila i druhou hru na svém servisu. Muguruzaová si následně bez větších problémů podržela podání a za stavu 5:0 vysel ve vzduchu nepopulární kanár. Jeho hrozbu však nakonec slovenská tenistka odvrátila a první set tak skončil výsledkem 6:1 pro Muguruzaovou.

Druhá sada měla velice podobný průběh jako ta první. Španělská tenistka se ujala rychlého vedení 3:0, tentokráte však již se dvěma brejky k dobru. Muguruzaová následně bez větších problémů podržela své podání a vedla 4:0. Rybáriková pak po velkém boji uhrála při svém servisu druhý gem v utkání. To bylo však od slovenské tenistky vše. Garbině Muguruzaová tak po hladké výhře 6:1, 6:1 postupuje do finále Wimbledonu.

Loňská vítězka French Open byla se svým dnešním výkonem velice spokojená. „Dnes jsem vstoupila na kurt velice sebevědomá a všechno šlo velice dobře,“ hodnotila Muguruzaová po utkání. Španělská tenistka také přiznala, že určitou roli mohl sehrát i fakt, že má s velkými zápasy více zkušeností než její dnešní soupeřka. „Určitě jsem byla lépe připravená, než když jsem hrála semifinále poprvé, takže to roli hrálo,“ připustila. „Myslím si, že hraji dobře a doufám, že mi to vydrží do posledního zápasu,“ podotkla Muguruzaová závěrem.

Třiadvacetiletá Španělka si wimbledonské finále zahrála už před dvěma lety. Tehdy však ve finále nestačila na skvěle hrající Serenu Williamsovou, které podlehla 4:6, 4:6. V letošním finále se Muguruzaové může na centrálním dvorci v All England Clubu postavit Serenina starší sestra Venus, která má své semifinálové utkání proti domácí Britce Johanně Kontaové teprve před sebou.

Ani Rybáriková však nemusí zoufat. Díky své účasti v semifinále si totiž na své konto připíše 550 tisíc liber, a také hlavně 780 bodů. To ji v pondělním vydání žebříčku WTA vynese z 87. příčky na 33. pozici. Žebříčkovým maximem jednatřicetileté Slovenky tak nadále zůstane 31. místo, na kterém byla v roce 2013.