Sladký symbol Wimbledonu? Jahody se smetanou!

- Filip Lefenda

Barvy Wimbledonu? Zelená, bílá a červená. První je charakteristická pro travnaté dvorce, druhá poté pro oděvy sportovců, které na londýnském grandslamu podléhají přísnému dress codu. A třetí? Ta patří jahodám!

Všudypřítomné jahody se smetanou provázejí nejstarší tenisový turnaj na světě už od jeho prvopočátků z konce sedmdesátých let devatenáctého století. Od roku 1893 jsou využívány jahody z Hugh Lowes Farms z hrabství Kent. Ty jsou v současnosti pěstovány na plochách o celkové rozloze 480 hektarů a o plody ovoce bohaté na vitamín C se zde starají s maximální péčí.

Pro Wimbledon, během jehož konání se každým rokem zkonzumuje přibližně třiatřicet tisíc kilogramů jahod, jsou vybírány pouze ty nejkvalitnější kusy bez viditelných poškození. Jejich velikost musí být mezi 25 až 45 milimetry. Zaručená je rovněž čerstvost – nové zásilky míří krátce po natrhání, na němž se od páté hodiny ranní podílí „četa“ osmdesáti sběračů, do areálu londýnského All England Clubu ke zpracování každý hrací den.

Denně se pak návštěvníkům prodá okolo dvou tisíc porcí, přičemž každá musí obsahovat alespoň deset kusů pro turnaj charakteristického ovoce. Během třetího grandslamu sezóny se spotřebuje rovněž přes sedm tisíc litrů smetany.

Oblíbená pochoutka je populární nejen mezi diváky, ale i samotnými wimbledonskými aktéry. Zhruba pětistovka porcí je proto denně dodávána i do hráčské restaurace. Mezi největší milovnice jahod patří rumunská vítězka letošního Roland Garros Simona Halepová či finalista stejného turnaje Stan Wawrinka ze Švýcarska. Chutná ale také třeba Rusce Makarovové či australskému "rebelovi" Kyrgiosovi.

A Češi? Za milovnice jahod platí Barbora Strýcová či Lucie Šafářová. „Jahody se šlehačkou jsem si dala hned první den po příjezdu,“ přiznala také deblistka Renata Voráčová, která si v třiatřiceti letech zahraje první grandslamové čtvrtfinále v kariéře. Bez smetany si je sem tam dopřejí i Petra Kvitová nebo Karolína Plíšková.


Galerie